Ředitel Národní galerie Jiří Fajt odvolal tři své nejbližší spolupracovníky

Národní galerie v Praze přichází o tři z pětice šéfů sbírek umění. Dnes je odvolal generální ředitel Jiří Fajt. Ačkoliv personální výměnu avizoval už v červenci, hned po svém nástupu do funkce, brání se odvolaní tím, že k radikálnímu řešení teď není důvod – i s ohledem na probíhající výstavy. Navíc je prý nemá kdo nahradit.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Fajt je novým ředitelem Národní galerie

Jiří Fajt je novým ředitelem Národní galerie | Foto: Martina Pavloušková

Odejít by měli ředitel Sbírky starého umění Vít Vlnas, ředitelka Sbírky umění 19. století Šárka Leubnerová a ředitelka Sbírky moderního a současného umění Helena Musilová.

Ta Českému rozhlasu řekla, že je odvoláním zaskočena. Neměla prý signály, že by se Fajt k podobnému kroku chystal. Například Vítu Vlnasovi ale Fajt nabídl odchod už při svém nástupu do funkce ředitele.

Přehrát

00:00 / 00:00

O personálním zemětřesení v NG mluvili odvolaný ředitel Sbírky starého umění Vít Vlnas a ředitelka centra ProCulture Marta Smolíková

„Kdy jsme se dohodli na tom, že přeci jenom asi naše koexistence na půdě této instituce nebude možná. K tomu existuje zápis, který Vít Vlnas podepsal, že ukončí pracovní poměr v Národní galerii. Jinak Vít Vlnas tady zůstává jako hlavní řešitel grantového projektu a nabídl jsem mu na projektové bázi další možnou spolupráci,“ přiblížil Fajt.

Vít Vlnas zdůrazňuje, že ho odvolání i tak zaskočilo – došlo k němu krátce po zahájení úspěšné výstavy o benediktinském řádu ve střední Evropě a krátce před Vánocemi. Překvapila ho prý i forma.

„Přišlo to velmi neočekávaně a až v nápadné a účelové shodě s pokusem vedení Národní galerie zrušit volná odborná místa v organizaci,“ vysvětluje. Také ve společném prohlášení odvolaní šéfové sbírek uvedli, že se Fajtův postup jeví jako účelový a odborně likvidační.

Fajt si chce přivést vlastní tým

„Já tam vidím záměr, abychom já a minimálně Helena Musilová, a pravděpodobně i Šárka Leubnerová, zcela odešli z Národní galerie. Už nám ostatně bylo oznámeno, že pro nás nejsou v instituci volná místa,“ dodává historik umění.

Změny vysvětluje ředitel Národní galerie tím, že si chce své nejbližší spolupracovníky vybrat sám. Vedením tří cenných sbírek teď byli pověřeni zástupci odvolaných šéfů. Bývalí ředitelé ale upozorňují, že na uvolněné pozice ještě ani nebyla vypsána výběrová řízení.

Podle nich je navíc Fajtovo počínání nekoncepční, protože neproběhla celková reorganizace Národní galerie. Teď se chtějí odvolaní ředitelé obrátit na vedení Uměleckohistorické společnosti, která sdružuje české i zahraniční historiky umění a studenty oboru.

Vít Vlnas | Foto: Adam Kebrt

„Především chceme, aby se takovýto postup nestal obecně přijímanou a obecně tolerovanou normou v rámci oborových institucí, protože se domníváme, že neodpovídá jak základní lidské slušnosti, tak odborné kolegialitě,“ shrnuje Vlnas.

Marta Smolíková, ředitelka knihovny Václava Havla a centra ProCulture, zdůrazňuje, že plánované personální změny v Národní galerii nebyly tajemstvím. Podle ní ale u podobných institucí roste kvalita pracovníků s odslouženými léty, což je důležité zejména u kurátorů. Ti se potřebují důkladně seznámit se sbírkou, se kterou mají pracovat.

„Myslím, že se někdy přeceňuje to, že nový šéf si má přivést nové lidi. Ono samozřejmě není úplně jednoduché pracovat s těmi, kteří tam jsou, ale dává to té instituci určité kvality. Takže spíše asi zaráží to, že se to stalo mimo reorganizaci, která zatím nebyla vyhlášena,“ uvažuje Smolíková.

Michaela Vetešková, Veronika Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme