ČOI kontrolovala vánoční zboží v Praze a Chomutově. Na severu Čech našla nedostatky

Kontroloři České obchodní inspekce vyrazili na takzvané vánoční kontroly. Vánoční sortiment jako například světelné řetězy, elektrické dekorace nebo svíčky, ozdoby, ale i třeba nápoje dnes kontrolovali v Praze a také v Chomutově. Na severu Čech se zaměřili hlavně na kontrolu vietnamských obchodníků.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

vánoční světýlka

vánoční světýlka | Foto: stock exchange

Kontroloři ČOI v Chomutově navštívili stánky a kamenné obchody vietnamských prodejců a zaměřili se na vánoční ozdoby a světelné řetězy. Našli několik výrobků, které okamžitě zakázali dál prodávat.

Jejich technický stav totiž nevyhovoval žádné z platných evropských norem. Hrozilo nebezpečí, že se spotřebitelé mohou o výrobky buď zranit elektrickým proudem, nebo že může dojít k jejich samotnému zničení, třeba přehřátím, a následnému požáru.

Přehrát

00:00 / 00:00

ČOI kontrolovala vánoční zboží v Praze a Chomutově, na severu Čech inspektory doprovázel redaktor Jan Beneš a v Praze Zuzana Švejdová

Kromě požadavků na elektrickou bezpečnost musí tyto výrobky splňovat také četné informační povinnosti. Inspektoři kontrolují značení výrobků, návody k použití a bezpečnostní informace v českém jazyce.

Inspektoři udělili v Chomutově několik pokut ve výši desítek tisíc korun a budou hledat i dovozce tohoto zboží. Kontroly ČOI v Chomutově budou pokračovat i v následujících dnech a zaměří se mimo jiné na prodej vánočních kaprů nebo vánočních stromků.

Prodejci v Praze dopadli dobře

Česká obchodní inspekce dnes kontrolovala také prodejce vánočního zboží v Praze, na náměstí Míru a na Václavském náměstí. Na rozdíl od severu Čech dopadli prodejci v metropoli dobře.

Inspektoři, kteří se vydávali za zákazníky, se zajímali hlavně o svíčky, ozdoby nebo třeba keramické výrobky. Stánky vybírali náhodně, kontrolovali třeba, jestli u zboží nechybí cenovka.

U nápojů, jako je medovina nebo svařené víno, hlídali, jestli zákazník dostane takové množství, které si objednal. Při samotném placení pak od stánkařů vyžadovali paragon.

Ani v jednom případě neodhalili nedostatky nebo porušení zákona. Podle mluvčího České obchodní inspekce Jiřího Fröhlicha je totiž Praha na rozdíl od ostatních regionů specifická.

„Obecně se dá říci, že Praha dlouhodobě vychází v tomto velmi dobře. Protože tady jsou prodejci dobře seznámeni se zákony a dodržují je. V menších městech a obcích bude ten problém větší, jak dosvědčují i naše každoroční zkušenosti,“ popisuje.

Do konce roku ještě inspektoři chystají okolo 700 kontrol po celém Česku. Kromě vánočních trhů se chtějí zaměřit i na prodej vánočních stromků, kaprů nebo zábavní pyrotechniky.

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme