Rodiče postižených si stěžují na problémy při získávání příspěvků na péči

Národní rada osob se zdravotním postižením kritizuje nedostatky v rozhodování posudkových lékařů. Například rodiče autistických dětí mají často problém získat příspěvek na péči. Ministerstvo práce a sociálních věcí by proto chtělo snížit zátěž posudkových lékařů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jednání Republikového výboru Národní rady osob se zdravotním postižením (NRZP ČR), Václav Krása

Jednání Republikového výboru Národní rady osob se zdravotním postižením (NRZP ČR), Václav Krása | Foto: Filip Jandourek

„Obnáší to čtyřiadvacetihodinový dohled doma i venku, pomoc s veškerými základními potřebami, ať je to stravování, nebo třeba u hry. Hrozí nebezpečí, že si dítě strčí něco do pusy, vypije lepidlo, když si jde mýt ruce, vystříká celý sprchový gel,“ popisuje Blanka Krouzová, která žádala o zvýšení příspěvku na péči o osmiletého syna Johana.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rodiče postižených si stěžují na problémy při získávání příspěvků na péči. O problém se zajímala Eva Rajlichová

Lékaři mu diagnostikovali autismus a svalovou dystrofii. Příspěvek na péči přitom není nijak závratná částka.

„My máme syna Johana v prvním stupni péče, to je tři tisíce korun. Je to malinká částka, nepokryje nám náklady na péči. Doplácíme třeba i na speciální tekutou stravu, za asistenci doplácíme měsíčně kolem pěti tisíc korun, plus logopedie, rehabilitace,“ vypočítává paní Krouzová.

V březnu žádala o zvýšení příspěvku na péči o syna na druhý stupeň. Jelikož už dříve podala správní žalobu, celá věc se protahuje. A podobných případů je hodně, říká Petra Valentová z občanského sdružení proPAS, které sdružuje rodiče dětí s poruchou autistického spektra.

Přehrát

00:00 / 00:00

Předsedkyně sdružení proPAS Petra Valentová popsala problémy rodů postižených dětí při získávání příspěvků na péči

„Když podáte žádost o příspěvek na péči, tak v první instanci můžete podávat podle správního řádu námitky a posudkový lékař má povinnost se s každou z nich vypořádat. Jenže se děje to, že úřadem práce nejsou tyto námitky posudkovým lékařům poskytnuty, anebo když jsou poskytnuty, tak se k nim posudkový lékař nevyjádří a vlastně opíše svůj posudek o zdravotním stavu,“ upozorňuje.

Posudkových lékařů je málo, říká Krása

Dosavadní praxe při posuzování nároku na příspěvek na péči je nepřijatelná i pro Národní radu osob se zdravotním postižením. Posudkových lékařů působí v celém Česku 450, což je podle předsedy rady Václava Krásy málo.

„V Rakousku a jiných zemích je systém takový, že zpravidla posuzuje více odborníků každý konkrétní jednotlivý případ. To znamená, že my musíme zahrnout do posuzování více odborníků, a to nejenom odborné lékaře, ale i sociální pracovníky, fyzioterapeuty, rehabilitační lékaře a podobně,“ zdůrazňuje Krása.

Ministerstvo práce a sociálních věcí o problému ví, potvrzuje jeho mluvčí Petr Habáň. „Ministerstvo v této věci dlouhodobě jedná s Českou správou sociálního zabezpečení o snížení počtu kontrolních lékařských prohlídek, aby byly prováděny jen ve skutečně odůvodněných případech, což samozřejmě sníží zátěž posudkových lékařů.“

Národní rada zdravotně postižených se také chystá na začátku příštího roku žádat ministerstvo práce a sociálních věcí o zvýšení příspěvku na péči.

Eva Rajlichová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme