Stát chce zpět miliony, které dal občanskému sdružení na stavbu hospice

Před šesti lety dalo ministerstvo zdravotnictví dotaci 35 milionů neznámému občanskému sdružení, které za ně mělo postavit dětský hospic ve Vraňanech. Jenže ústav dodnes nestojí - a peníze jsou pryč. Teď je chce stát podle zjištění Českého rozhlasu zpět.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Finanční úřad v Hořovicích na Berounsku

Finanční úřad v Hořovicích na Berounsku | Foto: Petr Kološ

Uprostřed pole nedaleko středočeských Vraňan stojí rozestavěná cihlová budova. Měly se tu léčit děti, které onemocněly zákeřnou formou rakoviny. Místo toho je tu jen hrubá stavba, která chátrá.

„Nevíme, co s tím kdo má za úmysly,“ ukazuje starosta obce Martin Chmelík. „Byli bychom rádi, kdyby se stavba nějak dokončila, protože takto to jen hyzdí okolí vesnice. A je to ostuda obce, i když to není obecní.“

Přehrát

00:00 / 00:00

O kauzu dodnes nepostaveného hospice se zajímala reportérka Markéta Chaloupská

Nedávno tady byl i člověk z finančního úřadu, který zkoumal, za kolik by se budova dala prodat. Stát totiž vymáhá dotaci po sdružení Hospic v dobré víře, které slíbilo zařízení pro onkologicky nemocné děti postavit.

Stát chce peníze zpět i s úroky

To se ale nestalo, a tak chce berní úřad i s úroky zpět celkem 47 milionů korun. Podle mluvčí Finančního úřadu pro Prahu Miroslavy Bardonkové byl vystaven exekuční příkaz na prodej movitých věcí, které sdružení patří.

„Finanční úřad zahájil úkony, které povedou k vymožení dlužné částky,“ dodává mluvčí.

Rozestavěná budova hospicu ve Vraňanech | Foto: Česká televize

Na stavbu dostalo dotaci záhadné sdružení Hospic v dobré víře už před šesti lety. Odborníci tehdy upozorňovali, že spolek nemá s péčí o děti, kterým zbývá omezený čas života, žádnou zkušenost.

Kritizoval to například Jiří Královec z Nadačního fondu Klíček, který jako jediný v České republice provozuje dětský hospic.

„Ty formulace, které měli třeba ve svých webových zprávách, svědčily o hrozné nepoučenosti. Na něco takového, co tenkrát deklarovali, dostali od ministerstva zdravotnictví 30 milionů, které podle nás v té době daleko citelněji chyběly řadě mnohem propracovanějších, reálnějších, rozvinutějších hospiců pro dospělé.“

Ministerstvo zdravotnictví České republiky | Foto: Filip Jandourek

Zakladatel sdružení už o ničem neví

Sdružení Hospic v dobré víře zakládal bývalý voják z povolání Zdeněk Zmrzlík. Reportéři Českého rozhlasu se ho pokoušeli najít v kanceláři sdružení i u něj doma, ale nebyl k zastižení. Po telefonu moc sdílný nebyl.

„Nevím o tom, vůbec o tom nic nevím. Před deseti lety. Takže na shledanou,“ rázně ukončil telefonát.

Přehrát

00:00 / 00:00

O nerealizovaném hospici sdružení Hospic v dobré víře mluvil prezident Asociace poskytovatelů hospicové a paliativní péče Jakub Forejt

Dotaci sdružení poskytlo ministerstvo zdravotnictví. Deník Aktuálně.cz v roce 2011 napsal, že úředníci ministerstva měli o projektu od počátku pochybnosti a původně ho vůbec nechtěli finančně podporovat.

Dotaci prosadil až tehdejší náměstek Marek Šnajdr. Ten už tehdy ale deníku řekl, že si na nic nepamatuje.

Za jakých okolností byla dotace udělena, však nové vedení ministerstva v čele se Svatoplukem Němečkem z ČSSD zkoumat nechce.

„Naše faktické pravomoci skončily předáním věci k řešení příslušnému finančnímu úřadu,“ říká mluvčí Dana Šalamounová.

Co bude s rozestavěným hospicem dál a kolik ze ztracených peněz dostane stát zpět, se ukáže v následujících měsících.

Zneužití emocí

„Koncepce plánovaného hospice zcela vybočuje z toho, co je u nás v Čechách zvykem. Organizace, která o peníze žádala, je pro nás zcela neznámá a lidi, kteří tam byli napsaní, jsme vůbec neznali. Ti lidé tedy neměli žádnou zkušenost s tím, jak by to mělo fungovat,“ říká prezident Asociace poskytovatelů hospicové a paliativní péče Jakub Forejt, který od roku 2005 působí v hospici svatého Lazara.

„Navíc dotace byla strašně malá na to, aby se to někam dotáhlo. Za 30 milionů korun se hospic postavit nedá. Nedá se ani zrekonstruovat nějaký objekt, který by byl pro hospic vhodný. Peněz by bylo třeba minimálně dvakrát tolik,“ pokračuje Forejt.

Podle něj byla ve stavbě proinvestována asi třetina prostředků z dotace. Zbytek je asi nenávratně pryč.

„Hospicová myšlenka je silná emoční záležitost. Někdo prostě využil tuto emoci pro svoje potřeby. Ministerstvo zdravotnictví by mělo prověřit, proč dotaci dostalo toto sdružení. Hospicové hnutí je stále ohroženo některými pseudopodnikateli, kteří si myslí, že na tom mohou vydělat. Pokud tady bude jasný přístup státu, který si ohlídá své investice a peníze půjdou na to, na co skutečně byly určeny, tak tito podnikatelé budou odrazeni,“ dodává Forejt.

V České republice funguje 14 lůžkových hospiců, 19 mobilních nebo domácích hospiců. Speciálně pro děti jsou dva hospicy. I v ostatních se však lze domluvit na péči o dítě.


Zvětšit mapu

mkp, Markéta Chaloupská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme