Podnikatel Březina u soudu přiznal, že byl hlavou lihové mafie

Kauzu takzvané lihové mafie řeší krajský soud v Olomouci. Organizovaná skupina měla podle žalobců stát připravit téměř o sedm miliard korun. Dnes soud vyslechl hlavního organizátora nelegálního obchodu s lihem Radka Březinu, obžalovaný podnikatel vypovídal přes čtyři hodiny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Podnikatel Radek Březina u Krajského soudu v Olomouci

Podnikatel Radek Březina u Krajského soudu v Olomouci | Zdroj: ČTK

Radek Březina se k trestné činnosti přiznal a do detailů popsal, jak fungovaly obchody s technickým lihem.

"Tak jak to říká obžaloba, že já jsem byl ta hlava, tak to je pravda. Nechal jsem vše vybudovat já, bylo to na můj na příkaz, líh jsem nechal dovézt na můj příkaz, byl to můj líh," uvedl Březina.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jednání soudu v kauze takzvané lihové mafie sledovala reportérka Jana Zemková

Ve své výpovědi objasnil rozdělení rolí dalších obžalovaných i opatření, která vymyslel, aby na nelegální činnost nepřišel finanční úřad.

Soudci dokonce přímo v síni nakreslil i plánky denaturačních zařízení na přeměnu technického lihu na čistý, který pak prodával likérkám, či tajných úložišť nelegálního lihu.

Výslechy dalších obviněných budou pokračovat v následujících dnech. Členy zločinecké organizované skupiny je podle žalobce Miroslava Stokláska celkem sedm lidí, tři z nich včetně Radka Březiny jsou ve vazbě.

Jednání olomouckého soudu provází mimořádná bezpečnostní opatření | Foto: ČTK

Mužům hrozí tresty od devíti let a dvou měsíců do 13 let a čtyř měsíců. Podle obžaloby čistili technický líh a používali ho na výrobu alkoholických nápojů, který prodávali bez přiznání a odvedení spotřební daně. Obchodovali také minimálně s 21 miliony litrů nezdaněného lihu a jeho část ukrývali v tajných úložištích. Stát na daních krátili od roku 1998.

ČTK, Jana Zemková, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme