Lázeňské pobyty se prodlouží ze tří na nejméně čtyři týdny, rozhodli poslanci

Lázeňské pobyty se ve vybraných případech prodlouží ze tří na nejméně čtyři týdny. Novelu dnes přijali poslanci poté, co jim původní návrh vrátil Senát. Pro děti by měl být měsíc v lázních automatický a při zvlášť těžkých stavech by procedury neměly časové omezení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výlety s Dvojkou, Priessnitzovy lázně, Aqua Nordic Walking

Výlety s Dvojkou, Priessnitzovy lázně, Aqua Nordic Walking | Foto: David Migal

Nová pravidla by měla do tohoto segmentu péče vrátit zhruba půl miliardy korun, o kterou ho připravila úsporná vyhláška z roku 2012. Podle prezidenta Svazu léčebných lázní Eduarda Bláhy je ale změna důležitá hlavně pro samotné pacienty.

„U některých diagnóz bylo zkrácení na tři týdny opravdu necitlivé a čtyřtýdenní doléčení bylo nezbytné,“ řekl Bláha ve vysílání Radiožurnálu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O tom, proč by se lázeňské pobyty měly znovu na čtyři týdny, mluvil prezident Svazu léčebných lázní Eduard Bláha

Prodloužení léčebných pobytů na čtyři týdny se podle jeho slov nedotkne příliš vysokého počtu diagnóz, ale velmi vysokého počtu pacientů.

„Protože (regulací) byly zasaženy ty nejčastěji se vyskytující lázeňské diagnózy, třeba chronické onemocnění kloubů. Degenerativní artróza velkých kloubů bylo onemocnění, které tvořilo polovinu všech ortopedických a pohybových diagnóz, a ty sama osobě tvořily téměř polovinu veškerých diagnóz vysílaných do lázní,“ přiblížil prezident Svazu léčebných lázní.

Regulace zavedená za bývalého ministra Leoše Hegera podle Bláhy způsobila lázním v roce 2013 obrovské problémy, které ale letos částečně odezněly.

Víc než polovinu hostů v českých lázních už tvoří samoplátci a lidé, kteří přijíždějí na wellness pobyty. Jedná se jak o zahraniční, tak tuzemskou klientelu. „Čili pojištěnci jsou necelá polovina,“ dodal Eduard Bláha.

Pojišťovny zatím nebudou muset zveřejňovat smlouvy

Schválení senátní úpravy také znamená, že zdravotní pojišťovny zatím nebudou muset zveřejňovat individuální smlouvy s poskytovateli zdravotní péče. Senátoři tuto pasáž totiž z novely vyškrtli s tím, že jde o přílepek poslance KDU-ČSL Ludvíka Hovorky.

Poslanec věří, že zveřejňování smluv by pomohlo odbourat praxi, kdy za stejné výkony dostávají různá zařízení různě vysoké úhrady od pojišťoven.

Přehrát

00:00 / 00:00

Proč by měly zdravotní pojišťovny zveřejňovat smlouvy s poskytovateli péče, přiblížil poslanec KDU-ČSL Ludvík Hovorka

„Dnes je situace taková, že tři čtvrtiny smluv mezi nemocnicemi, lékaři a zdravotními pojišťovnami jsou uzavírány mimo rámec úhradové vyhlášky. To znamená, že v podstatě úhradová vyhláška je jakýsi rámec, který nebývá dodržován. A je veřejným tajemstvím, že řada zdravotnických zařízení má významně vyšší úhrady než jiné zdravotnické zařízení,“ zmínil Hovorka.

Podle ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka z ČSSD se o průhlednost toku peněz v resortu postará vládní novela.

„Nikdo se nemusí bát, že zdravotnictví bude méně transparentní. Už na lednové jednání vlády, první nebo druhé, půjde novela zákona, která zavádí povinné zveřejňování všech smluv a dodatků pod přísnými sankcemi. Takže myslím si, že i toto ustanovení, legislativně předpokládám vypilovanější, protože prošlo všemi připomínkami, bude přijato,“ uvedl ministr.

Věra Pfeifferová, Veronika Sedláčková, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme