Policie podezírá inspektory ČOI z korupce, od obchodníků prý brali peníze i zboží

Pracovníky z České obchodní inspekce prověřují kriminalisté. Nejméně dva brněnští inspektoři čelí podezření, že falšovali protokoly nebo si nechávali od vietnamských obchodníků platit za to, že jim nebudou dělat problémy. Radiožurnálu se podařilo zmapovat pozadí celého případu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úplatek

Úplatek | Foto: Rádio Praha

Zatímco před Vánocemi přinášela média zprávy o nesmlouvavých inspektorech, kteří zasahovali proti nepoctivým prodejcům, na brněnské pobočce ČOI bobtnal obří problém.

Část zdejších inspektorů se rozhodla otevřeně promluvit o praktikách některých svých kolegů. Vedení brněnského inspektorátu podle nich o závažném podezření z korupce ví, ale nic s tím nedělá.

Přehrát

00:00 / 00:00

Policie podezírá inspektory z brněnské pobočky ČOI z korupce. Reportáž Janka Kroupy

„Mně bylo navrženo, ať tu pokutu dám co nejnižší nebo nedávám žádnou. Vietnamka mi dávala tisíc korun, ať si zajdu na oběd, jako to dělají kolegové,“ říká jedna z brněnských inspektorek s tím, že se jí to stalo opakovaně v různých městech.

Shodné zkušenosti ze svých kontrol Radiožurnálu popsalo devět inspektorů – to je zhruba třetina jejich celkového stavu na jižní Moravě.

Jejich identitu redakce zná, protože jsou ale stále v pracovním poměru a bojí se odplaty ze strany vedení, nebude ji zveřejňovat.

Tajné nahrávky

Vietnamští obchodníci jsou už podle inspektorů na systém úplatků naučení. Při kontrolách se tak dozvídají, kolik peněz a jaké zboží si jejich kolegové odnesli, a zároveň řeší bizarní situace, kdy prodejci nechápou, proč musí platit pokutu, když už předtím platili do kapsy.

Svědčit proti jejich kolegům se ale trhovcům nechce.

„Oni je vydírají. Oni té Vietnamce řeknou: buď mi dáte peníze, nebo tady uděláme velkou kontrolu a bude to tolik peněz, že na to nebudete mít. Oni si nebudou nikde stěžovat. Oni mají strach, protože jim vyhrožujou, že pojedou zpátky do Vietnamu, že dostanou sto tisíc pokutu,“ popsala svou zkušenost jiná inspektorka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Policie podezírá inspektory z brněnské pobočky ČOI z korupce. Další část reportáže Janka Kroupy

Aby potvrdili svá slova, nahráli několik kontrol na skrytý mikrofon.

Vietnamci na nich přiznávají, že kromě peněz dávali inspektorům i zboží – boty nebo oblečení – nebo si nechali zaplatit oběd.

Jedna Vietnamka na nahrávce popisuje, jak inspektoři obešli stánky na tržišti a vybírali pět set až tisíc korun. „120 stánků. Ale ne všechno,“ upřesnila lámanou češtinou.

Ve vyprávění obchodníků se nejčastěji objevují jména dvou inspektorů – Leony a Michala. Oba vybírání úplatků rezolutně popřeli.

„To nemyslíte vážně,“ reagoval inspektor Michal Pavlica.

„Nic takového nemám zapotřebí,“ řekla jeho kolegyně Leona Nejezchlebová, podle níž za vším stojí nevraživost mezi brněnskými inspektory a jejich kolegy, kteří sem při šli po spojení s inspektorátem ve Zlíně.

Podezřelý protokol

Radiožurnál získal také podezřelý protokol o kontrole v jednom obchodu ve Veselí nad Moravou. Jedna z inspektorek tvrdí, že ji Pavlica s Nejezchlebovou žádali, aby protokol podepsala za kontrolovanou osobu. To odmítla.

V evidenci se pak přesto objevilo hlášení o kontrole z loňského listopadu, která neobjevila žádné závady. Podepsané je majitelkou obchodu.

Kateřina Krausová: Thajwan, Honkong a část Vietnamu | Foto: Kateřina Krausová

Zmíněný obchod provozuje švagrová inspektorky Nejezchlebové. Reportér Radiožurnálu u ní koupil sošku andělíčka. Podpis na paragonu se od „jejího“ podpisu v protokolu na první pohled výrazně lišil.

Majitelka pak potvrdila, že podpis na protokolu není její. Na žádnou kontrolu ČOI v jejím obchodě si nepamatovala.

Pavlica s Nejezchlebovou nabídli každý jiné vysvětlení. Podle Pavlici kontrola proběhla a majitelka protokol podepsala. Pouze na to nejspíš zapomněla. Nejezchlebová tvrdí, že dokument za obchodnici podepsal její manžel.

Vyšetřování

Šéfka brněnského inspektorátu Tatiana Neuhybelová za svými lidmi stojí. Je přesvědčena, že na kontrole byli, žádné důkazy ale reportérům Radiožurnálu nepředložila.

Přehrát

00:00 / 00:00

ČOI za posledních 5 let nemusela řešit ani jeden případ podezření z korupce u svých zaměstnanců. Žádné hlášení nepřišlo ani na protikorupční linku

Pouze připustila, že na kontrolu k příbuzným nemají inspektoři kvůli střetu zájmů vůbec chodit.

O žádném podezření z korupce jí prý dosud nikdo z podřízených neřekl. „Pokud se někdo vyjádřil třeba v minulosti, tak jakmile nemáte důkaz a nic v ruce, není co řešit,“ reagovala.

Poměry v brněnské inspekci už vyšetřuje policie.

„V současné době je vedeno trestní řízení. Jde zejména o korupční trestnou činnost ze strany inspektorů ČOI. Těch věcí, které jsou prověřovány, je více,“ řekl státní zástupce Jan Petrásek.

Ústředního ředitele ČOI Mojmíra Bezecného informace o situaci v Brně zaskočila. Dosud prý neregistroval žádný náznak, že by v tomto inspektorátu bylo něco v nepořádku.

„Česká obchodní inspekce po rozhovoru s vámi provede mimořádný audit a hloubkovou kontrolu činnosti v Brně,“ uvedl vzápětí.

Inspektoři, kterých se podezření z korupce týká, jsou postavení mimo kontrolní činnost až do vyřešení celého případu.

Janek Kroupa Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme