Popadané stromy komplikují provoz na železnici, déšť zvedá hladiny řek

AKTUALIZUJEME. Kvůli popadaným stromům nejezdí některé vlaky. Nejvíc problémů bylo v jižních a západních Čechách. Déšť a tání sněhu pak zvedají hladiny řek. Třetího stupně dosáhla Otava v Sušici.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Spadlý strom přes vozovku nedaleko Mochtína na Klatovsku

Spadlý strom přes vozovku nedaleko Mochtína na Klatovsku | Zdroj: ČTK

Voda stoupá v jihočeských a západočeských řekách, třetí stupeň je v Sušici na Otavě, na druhý stupeň klesla Vydra na Šumavě. Kvůli počasí měli hasiči v Jihočeském kraji už desítky výjezdů. Řeší zejména čerpání sklepů a padlé stromy.

V Libereckém kraji jsou na prvním, respektive druhém stupni povodňové aktivity 4 řeky. Druhý stupeň povodňové aktivity se už od rána drží na Libuňce v Pelešanech na Semilsku. Jednička je na Ploučnici ve Stráži pod Ralskem a Panenském potoce v Pertoliticích na Českolipsku a také na Jizeře v Železném Brodě na Jablonecku.

Hladiny řek stoupají i na Moravě. Na dvou tocích v Olomouckém kraji platí druhý povodňový stupeň. Moravská Sázava v Lupěném a Březná v Hoštejně dosáhly odpoledne druhého povodňového stupně. Meteorologové předpokládají kulminaci dnes večer.

Druhý stupeň povodňové aktivity překročily toky na šesti místech Vysočiny. První stupeň povodňové aktivity pak platí na dvou řekách Zlínského kraje. Déšť a tající sníh zvedly hladiny Olšavy v Uherském Brodě a Dřevnice v Kašavě na Zlínsku.

Česko kromě stoupajících hladin řek trápí také silný vítr. Kvůli popadaným stromům nejezdí na sedmi tratích vlaky. Většina železničních tras by měla být obnovena během večera.

Vítr o rychlosti až 150 kilometrů v hodině naměřily meteorologické stanice v Krkonoších na Sněžce. Už v noci také museli hasiči kvůli následkům silného větru vyjíždět například na Pardubicku a Chrudimsku.

Stav řeky Otavy v Sušici v neděli 10. ledna | Foto: ČTK

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme