Vinu v kauze Nečasové popřel další obžalovaný, exšéf rozvědky Kovanda

V kauze Jany Nečasové, dříve Nagyové, vypovídají další obžalovaní. Od rána se před Obvodním soudem pro Prahu 1 k údajnému zneužití Vojenského zpravodajství vyjadřoval jeho bývalý šéf Milan Kovanda. Stejně jako Nečasová vinu odmítl.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Milan Kovanda, Jan Pohůnek, Ondrej Páleník

Milan Kovanda, Jan Pohůnek, Ondrej Páleník | Zdroj: ČTK

Kovanda vypovídal opět za zavřenými dveřmi. Soudkyně už včera vyloučila veřejnost kvůli případnému projednávání informací v režimu utajení.

„Já jsem se cítil vcelku v pohodě. Není to samozřejmě nic jednoduchého, ale já si nemyslím, že by mě něco vyvedlo z míry. Cítím se nevinný,“ řekl po několikahodinové výpovědi bez dalších podrobností Kovanda. Stejně jako žalobci nebo advokáti podepsal mlčenlivost.

Státní zástupce Rostislav Bajger ale otázku Kovandovy viny vidí jinak. „Obhajoba pana obžalovaného se postupně vyvíjí v rámci jakési společné obhajoby všech obviněných, ale pro nás to není nic překvapivého. Je to očekávaný průběh a v podstatě to neodpovídá zajištěným listinným a věcným důkazům,“ uvedl.

Už včera vypovídala hlavní obžalovaná, bývalá vrchní ředitelka vládního kabinetu Jana Nečasová. Jakoukoli vinu v kauze údajného sledování Radky Nečasové, někdejší manželky premiéra, rovněž odmítla. K soudu už dnes na vlastní žádost nepřišla.

Jana Nagyová Nečasová soud | Foto: Filip Jandourek

Na programu je dnes kromě Kovandovy výpovědi také výslech zpravodajce Jana Pohůnka. Toho obžaloba, stejně jako Nečasovou, Kovandu a dalšího exšéfa tajné služby Ondreje Páleníka, viní ze zneužití rozvědky. Čtveřici hrozí až pětileté vězení.

Kauza vedla v červnu 2013 k pádu vlády Petra Nečase. Obvodní soud pro Prahu 1 v červnu loňského roku uznal Janu Nečasovou vinnou, v předběžném projednání dostala roční podmínku.

Případy bývalých šéfů rozvědky soud předal ministerstvu obrany kvůli případnému kázeňskému provinění. Trestní stíhání Pohůnka zastavil. Žalobci ale podali odpor, protože žádali přísnější tresty.

Aktéři v kauze Nagyová | Foto: Český rozhlas

Martin Hromádka, Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme