BIS podle Sobotky varovala před rizikem ve Vrběticích, vlády na to prý nereagovaly

Před výbuchem muničního skladu ve Vrběticích na Zlínsku existovaly podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) informace od Bezpečnostní informační služby (BIS), které upozorňovaly na možné nebezpečí. Minulé vlády na to ale nereagovaly, řekl dnes Sobotka v České televizi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bezpečnostní zóna u Vrbětic (archivní foto)

Bezpečnostní zóna u Vrbětic (archivní foto) | Foto: Roman Verner | Zdroj: Český rozhlas

Ve Vrběticích vybuchl v polovině loňského října sklad s desítkami tun munice a počátkem prosince tam explodoval další. Při prvním výbuchu dva lidé zemřeli.

„Já jsem se zajímal o Vrbětice a vím, že tam bylo upozornění, které se týkalo nedostatečného zabezpečení toho areálu. Velmi často je to bohužel v tom, že informace jsou ignorovány ze strany politických představitelů,“ uvedl Sobotka.

Podle premiéra je problém v tom, že se do skladu v letech 2010 a 2011 navezlo obrovské množství munice, která byla na jednom místě. Soukromý muniční sklad ve státním majetku podle něj také nebyl dostatečně zanesen v krizových plánech.

"To je problém těch ministrů obrany a těch premiérů, kteří připustili, že se tam takovýmto způsobem do státního majetku navezla soukromá munice v takto obrovské koncentraci," podotkl Sobotka s tím, že kauza vrbětického výbuchu tak nejde na vrub nynějšího ministra obrany Martina Stropnického (ANO).

Příčiny výbuchu se vyšetřují, policie se případem zabývá jako úmyslným obecným ohrožením. Areál skladů střeží několik stovek vojáků.

Rozpočet BIS se zvýší o desítky milionů korun

Bohuslav Sobotka také oznámil, že rozpočet Bezpečnostní informační služby se zvýší o desítky, maximálně stovky milionů korun. V minulých dnech se objevovaly informace o tom, že by civilní tajná služba mohla dostat přidáno miliardu.

„Celkový rozpočet BIS se pohybuje v posledních letech 1,1 a 1,2 miliardy korun. Čili skutečně půjde o desítky milionů korun, ve víceletém horizontu řekněme o několik set milionů korun. Teď bude záležet na konkrétním návrhu, který předloží ředitel BIS,“ upřesnil předseda vlády.

Sobotka dodal, že za poslední rok, kdy působí ve funkci ministerského předsedy, nemá k činnosti BIS výhrady.

Muniční sklad ve Vrběticích | Foto: Český rozhlas

ČTK, Martin Hromádka, Michaela Široká Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme