Zpravodajské služby budou mít širší pravomoci, novelu schválila vláda

Zpravodajské služby by mohly získat přístup k informacím o klientech bank. A to v případě, že se data budou týkat financování terorismu nebo organizovaného zločinu. Zpravodajci by zároveň mohli získat údaje o konkrétních majitelích telefonních čísel. Novelu schválila vláda.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD) | Zdroj: ČTK

Návrh zákona, který dnes ministři schválili, má umožnit zpravodajským službám přístup k údajům uchovávaným Generálním finančním ředitelstvím a bankami i k údajům v databázích účastníků veřejně dostupné telefonní služby. Vše za účelem zefektivnění boje proti organizovanému zločinu, terorismu a korupci.

„Přístup k údajům Generálního finančního ředitelství, čili k údajům, které má k dispozici daňová správa,“ řekl premiér Bohuslav Sobotka k datům, která budou moci zpravodajské služby získat.

Přehrát

00:00 / 00:00

O rozšíření pravomocí zpravodajských služeb mluvili poslanec Roman Váňa (ČSSD) a bývalý šéf rozvědky Karel Randák

„K údajům bank a kampeliček, to znamená z hlediska informací o účtech těchto subjektů. Přístup k údajům v databázi účastníků veřejně dostupné telefonní služby tak, aby bylo možné identifikovat účastnickou stanici,“ doplnil premiér.

„Někdo musí skutečně kontrolovat, jestli to zpravodajská služba nezneužije. Takže je potřeba nastavit nějaký kontrolní mechanismus, aby ty údaje byly skutečně využívány v souladu se zákonem,“ upozorňuje bývalý šéf rozvědky a člen Nadačního fondu proti korupci Karel Randák.

Předseda sněmovního bezpečnostního výboru Roman Váňa (ČSSD) se ale možného zneužití citlivých dat neobává.

„Tady se jedná o věc, která bude kontrolována soudem – bez rozhodnutí soudu nebude moci být provedena. Takže primárně ta kontrola bude na soudech. Následně je kontrola v rámci parlamentní komise pro kontrolu BIS a kontrolní roli má i vláda,“ vypočítává.

Novela nevznikla narychlo

Čeští zpravodajci se soustřeďují hlavně na málo transparentní a nejasně financované organizace, které se snaží ovlivňovat státní a polostátní instituce.

„Už asi dva nebo tři roky máme přístup k účtům bank, ale pouze pokud jde o terorismus. My bychom chtěli, abychom k těmto účtům mohli přistupovat i v případě ochraně ekonomiky a organizovaného zločinu,“ přibližuje mluvčí BIS Jan Šubert.

„Nám jde skutečně jenom o velké případy, kde je nějaké vážné podezření. Rozhodně nechceme vstupovat do účtů drobných podnikatelů nebo běžných občanů,“ dodává.

Návrh předložil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) společně se šéfem Bezpečnostní informační služby Jiřím Langem.

„Novela nebyla připravena rychle na základě událostí, ke kterým došlo v Paříži, ale byla připravena na základě toho, jak se v posledních měsících a letech zhoršuje situace kolem nás,“ řekl před jednáním vlády Sobotka.

ČRo, Katarína Brezovská, Veronika Sedláčková, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme