Platy politiků a soudců se podle Nejvyššího soudu řídí špatným výpočtem

Ministerstvo práce a sociálních věcí špatně vypočítává výši platů českých zákonodárců a soudců. Podle dnešního verdiktu Nejvyššího soudu (NS) nesprávně určuje platovou základnu. Poslanci, senátoři, ministři, soudci nebo prezident tak berou méně peněz, než by měli. Vláda chce o dalším postupu rozhodnout zřejmě už na příštím zasedání.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejvyšší soud České republiky

Nejvyšší soud České republiky | Foto: Tomáš Adamec

Na Nejvyšší soud se obrátila se žalobou o doplacení mzdy jedna z brněnských soudkyň a uspěla. Podle mluvčího Nejvyššího soudu Petra Knötiga vznikl dnešním rozhodnutím nový precedens.

„Nejvyšší soud ve svém rozhodnutí potom dává návod, jak k výpočtu došel a jak v obdobných věcech postupovat. Bude to tedy vodítko pro soudy nižších instancí, jak v obdobných věcech dále pokračovat,“ vysvětluje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podle Nejvyššího soudu stát chybuje při výpočtu platů soudců a ústavních činitelů. Podrobnosti zjišťovala Eliška Malínská

Platy poslanců by tak měly být vyšší o pět tisíc korun, ministrů až o sedm tisíc korun a prezident by si polepšil asi o třináct tisíc korun.

Záležitostí se bude zabývat vláda zřejmě už na příštím zasedání. Premiér Bohuslav Sobotka řekl, že chce od ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové (ČSSD), co nejdřív znát možnosti dalšího postupu.

„Požádal jsem paní ministryni Marksovou, aby, jak bude mít možnost se s tímto rozhodnutím seznámit, předložila do vlády informaci. Čili pokud rozhodnutí bude zveřejněno do středy, kdy se sejde vláda, předpokládám, že bychom se ve středu informací paní ministryně mohli zabývat,“ řekl.

„Zatím je předčasné, abychom věc komentovali. Teď je potřeba, aby se MPSV s rozhodnutím seznámilo a předložilo do vlády návrh dalšího postupu,“ dodal premiér.

MPSV počítá platy podle platného zákona

MPSV nyní čeká na písemné odůvodnění rozsudku Nejvyššího soudu, aby se dozvědělo, kde se podle soudu stala chyba a co s tím bude dál dělat. Podle ministryně Marksové jsou platy počítané podle zákona.

„Především bych chtěla zdůraznit, že ministerstvo práce a sociálních věcí v tuto chvíli počítá platy ústavních činitelů podle platného textu zákona. Ten byl novelizován v roce 2002 a od té doby pořád kontinuálně počítáme platovou základnu stejným způsobem,“ upozornila.

Problematikou platů soudců a zákonodárců se v minulosti opakovaně zabýval Ústavní soud, chyby ale nenašel. Ministryně spravedlnosti Helena Válková za hnutí ANO řekla, že byla žalobou soudců překvapená.

„Je to věc, která mě překvapila při mém nástupu do funkce. Protože jsem se pozastavovala nad tím, že je tady žalují soudci a že zpochybňují výpočet, který vychází z údajů ministerstev. S ohledem na praxi z předcházejících let jsem stále doufala, že žaloba bude zamítnuta, nestalo se tak.“

Nyní se chce ministryně seznámit s písemným vyhotovením rozhodnutím Nejvyššího soudu.

„Samozřejmě, že jej budeme respektovat. Pokud je výpočet skutečně chybný, musíme přijmout kroky, které povedou k nápravě vadného stavu,“ řekla s tím, že by byla ráda, kdyby se podařilo zabránit samostatným žalobám. To by totiž znamenalo další náklady.

Jana Čermáková, bre, Eliška Malínská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme