Aliance Rodičů za inkluzi prosazuje větší zapojení hendikepovaných dětí do běžné výuky

Rodiče dětí se specifickými vzdělávacími potřebami zakládají vlastní alianci. Chtějí tak získat větší slovo v debatě o zařazení žáků s hendikepem do běžné výuky. Tuto praxi, které se odborně říká inkluze, nedávno kritizoval prezident Miloš Zeman.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejvíc se vrací investice do základního vzdělání, říká ekonom George Psacharopoulos

Nejvíc se vrací investice do základního vzdělání, říká ekonom George Psacharopoulos | Foto: CC BY-ND 2.0, Anders Ruff Custom Designs

"Máme v alianci hodně rodičů, kteří měli třeba několik let děti ve speciální škole," přibližuje nově vznikající uskupení Karin Marques z Nadace Open Society Fund.

„Byli nešťastní z toho, že dítě bylo zabržděno ve vývoji. Napodobovalo některé ne úplně dobré návyky ostatních dětí. Když mohli srovnávat, jak rostlo a rozvíjelo se v běžné škole, tak vidí, jaký to má obrovský přínos,“ dodává Marques.

Rodiče by chtěli připravit různé kampaně, a oslovit tak veřejnost, upřesňuje Marques činnost aliance nazvané Rodiče za inkluzi.

„Rodiče také chtějí nabídnout dialog odborníkům, ministerstvu školství, orgánům státní správy i učitelům. Chtějí přinést svůj pohled rodiče, který chce, aby jeho dítě nebylo ve skleníkovém prostředí, ve specializovaném zařízení, ale aby bylo mezi ostatními vrstevníky v běžné škole,“ vysvětluje Marques.

Před pěti lety chodila většina postižených dětí do speciálních tříd. Dnes je poměr opačný

Číst článek

Sdružení tak reaguje na výrok prezidenta Miloše Zemana. Podle něj by neměly hendikepované děti zůstávat ve třídách s těmi nehendikepovanými.

Děti jsou podle prezidenta šťastnější, když jsou mezi sobě rovnými. Zeman tento výrok pronesl v polovině ledna při debatě v Rehabilitačním ústavu v Brandýse nad Orlicí.

„Nejsem zastáncem názoru, že by děti, které jsou určitým způsobem hendikepovány, měly být umisťovány do tříd s nehendikepovanými žáky, protože je to neštěstí pro oba,“ prohlásil tehdy Zeman.

Věra Pfeifferová, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme