Chládek: UJAK by mohla poskytnout odbornou garanci některá z pedagogických fakult

Ministr školství Marcel Chládek z ČSSD chce příští týden jednat s Akreditační komisí o jejím rozhodnutí neprodloužit akreditaci pro obor speciální pedagogika – učitelství na soukromé Univerzitě Jana Amose Komenského (UJAK). Chládek to řekl po dnešní schůzce se zástupci školy. Komise neprodloužila UJAK oprávnění pro vyučování zmíněného oboru ani k dostudování stávajících studentů. Neprodloužení akreditace se týká asi čtrnácti stovek studentů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Marcel Chládek

Marcel Chládek | Foto: Filip Jandourek

Ministr Marcel Chládek po dnešním jednání zdůraznil, že chce, aby studenti oboru speciální pedagogika – učitelství dostudovali. Ve hře je podle něj několik možností.

„Jednou z možností je nabídka, že některá z pedagogických fakult, například Pedagogická fakulta Univerzity Karlovy, nabídne odbornou garanci k dostudování těchto studentů na Univerzitě Jana Amose Komenského a převezme odbornou garanci za toto dostudování,“ popisuje ministr.

Přehrát

00:00 / 00:00

O dění kolem Univerzity Jana Amose Komenského, které navrhla Akreditační komise odejmout akreditaci pedagogického oboru, se zajímala Eva Rajlichová

Dále je tady i možnost, že by studenti dostudovali na jiných školách. Ministr školství se prý příští týden sejde s lidmi z pedagogických fakult a bude zjišťovat, zda a za jakých podmínek by studenti z UJAK mohli svá studia dokončit.

Chládek také naznačil, že počítá s tím, že UJAK se bude případně na dostudování svých studentů na vysokých školách finančně podílet, ale zatím bez bližších podrobností.

Univerzita Jana Amose Komenského s rozhodnutím akreditační komise nesouhlasí. Stále ale nemá k dispozici žádný oficiální dokument o neprodloužení akreditace pro obor speciální pedagogika – učitelství.

„Až dostaneme oficiální stanovisko z Akreditační komise, tak se odvoláme,“ říká rektor Univerzity Jana Amose Komenského Luboš Chaloupka.

Ve zprávě Akreditační komise se objevila také informace o tom, že by škola mohla skončit úplně. V závěru se píše, že komise podá MŠMT podnět k návrhu na odebrání oprávnění působit jako vysoká škola.

„Posléze budeme řešit i záležitost toho možného odejmutí státního souhlasu. Ale to teď není aktuální. Protože pro nás je aktuální ta současná situace,“ vysvětluje ministr školství Marcel Chládek.

Na Univerzitě Jana Amose Komenského studuje aktuálně necelých šest tisíc studentů.

Univerzita Jana Amose Komenského Praha | Foto: Český rozhlas

Eva Rajlichová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme