Kandidáty do voleb by mohli vybírat všichni straníci, navrhuje vedení ČSSD

Kandidáty či kandidátky do parlamentních nebo krajských voleb by měli vybírat všichni členové ČSSD a na listinách by mělo být alespoň 40 procent žen. Navrhuje to vedení strany. O návrzích na změnu stanov a také o přípravě březnového sjezdu strany dnes jednal výkonný výbor ČSSD.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bohuslav Sobotka

Bohuslav Sobotka | Foto: Filip Jandourek

Podle předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky by v budoucnu straníci mohli rozhodovat i o jménu, které strana vyšle do prezidentské volby.

„Vzhledem k tomu, že prosazuji, abychom vybírali naše kandidáty hlasováním všech členů, tak logicky budu prosazovat, aby o té prezidentské volbě rozhodovali všichni členové sociální demokracie... a nepochybně budeme postupovat tímto způsobem,“ uvedl Sobotka.

O této úpravě však širší vedení strany nejednalo. Podle Sobotky začne ČSSD prezidentskou volbu řešit až po krajských a senátních volbách, které se konají příští rok na podzim.

Místopředseda Senátu Zdeněk Škromach (ČSSD) už řekl, že by na prezidenta rád kandidoval. „Nás všechny poněkud prohlášení Zdeňka Škromacha překvapilo. Po pravdě řečeno, s nikým to nekonzultoval,“ uvedl Sobotka.

Dodal, že se za dva roky uvidí, zda strana najde kandidáta na hlavu státu ve svých řadách, nebo zda podpoří nezávislou osobnost. Nynějšímu prezidentovi Miloši Zemanovi skončí mandát za tři roky.

Už je jasné, kdo bude volit předsedu

Sobotka podotkl, že výbor ČSSD dnes řešil hlavně březnový sjezd. Na něj by mělo dorazit přes 700 delegátů.

„Už je po dnešku definitivně jasné, kdo přesně pojede na sjezd sociální demokracie, kdo bude mít hlasovací právo a kdo také v tajné volbě bude rozhodovat o tom, kdo bude novým předsedou sociální demokracie a kdo bude v roli místopředsedů a místopředsedkyň strany,“ dodal Sobotka.

Na sjezdu se bude hlasovat také o nových stanovách. Návrh, který už schválilo politické grémium strany, obsahuje asi šest desítek změn.

Tisková konference ČSSD Alena Gajdůšková | Foto: Filip Jandourek

Do nových pravidel se promítly výsledky loňského stranického referenda. Kromě toho, že by o sestavování kandidátek měli nově rozhodovat všichni členové strany, by se na kandidátních listinách mohlo už v příštích volbách objevit aspoň 40 procent žen.

„Může se to týkat ale jak žen, tak mužů,“ zdůraznila místopředsedkyně strany Alena Gajdůšková, která věří, že sjezd změny ve stanovách potvrdí.

Podle političky kvóty přispějí k tomu, aby začalo být samozřejmé, že na post prvního místopředsedy ve straně budou kandidovat i ženy či že se žena stane premiérkou nebo prezidentkou země. „Nepůjde to, pokud nám ženy zespoda nevyrostou,“ uvedla Gajdůšková.

ČTK, Eliška Malínská, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme