Opravu dálničních mostů v Ostravě urychlí vyhlášení havarijního stavu

Urychlit opravu problematických mostů na dálnici D1 v Ostravě může vyhlášení havarijního stavu. Teď se zpracovávají posudky pro krajský úřad. V případě vyhlášení havarijního stavu nemusí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) vypisovat klasické výběrové řízení a může oslovit firmy přímo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jedna z prasklin na dálničním mostě

Jedna z prasklin na dálničním mostě | Foto: Martin Knitl | Zdroj: Český rozhlas

„Požádali jsme ministerstvo dopravy, aby specifikovalo některé z odborných firem pomocí centrální komise, abychom minimalizovali, že snad někomu nahráváme,“ potvrzuje generální ředitel ŘSD Jan Kroupa.

„Budeme do té konstrukce muset zasáhnout na jaře, abychom odstranili ty největší tlaky způsobené tím, že voda bude vnikat do násypů a dále bude bobtnat takzvaný studený odval,“ dodává.

Dva mosty na dálnici D1 v Ostravě-Přívozu byly uvedeny do provozu před šesti lety. Mají problémy s posunem nosníků, sesedáním materiálu a objevují se na nich praskliny.

Problematické mosty na dálnici D1 v Ostravě-Přívozu | Foto: Český rozhlas

ŘSD na ně v září 2014 zakázalo vjezd kamionům a povolenou rychlost pro auta snížilo na 30 km/h. Podle stavební firmy Eurovia je důvodem praskání nevhodný materiál v násypech, takzvaný studený odval, který podle ní vyžadovalo ŘSD.

Stát chce opravu mostů po vlekoucích se sporech s firmou Eurovia zaplatit sám a náklady pak vymáhat. Podle odhadů vyjde rekonstrukce na 20 milionů korun.

Mosty patří ke klíčovým cestám v Ostravě, řidiče proto uzavírka spojená s opravami děsí. Stavbu budou muset složitě objíždět a na cestách bude více aut.

„Pracovat se začne na obou konstrukcích naráz. Odstranění havarovaného stavu zabere zhruba dva měsíce práce. Po celou dobu budou oba mosty zcela uzavřené. Objízdné trasy budou samozřejmě dobře označené,“ upřesnil už dříve mluvčí ŘSD Jan Rýdl.

Eva Kézrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme