Druhý pilíř skončí. Penzijní společnosti radí jak neprodělat

Většina lidí, kteří spoří na stáří ve druhém důchodovém pilíři, ukládá peníze v rizikovějších fondech. Penzijní společnosti proto s blížícím se koncem důchodového spoření radí klientům, aby své úspory převedli včas do konzervativnějších forem spoření. Mohli by i prodělat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Platy ústavních činitelů a soudců byly několik let vypočítávány nesprávným způsobem. Odvíjely se od průměrného příjmu v nepodnikatelské sféře, který byl násoben zákonem striktně daným koeficientem

Platy ústavních činitelů a soudců byly několik let vypočítávány nesprávným způsobem. Odvíjely se od průměrného příjmu v nepodnikatelské sféře, který byl násoben zákonem striktně daným koeficientem | Foto: CC BY-NC-ND 2.0, dangerismycat

Měla to být dlouhodobá investice. Peníze z druhého důchodového pilíře by si vybrali lidé až po více než dvaceti letech. Spoření ale příští rok pravděpodobně skončí.

V posledních týdnech proto klienti některých penzijních společností dostávají varovné dopisy s upozorněním, aby své spoření co nejdříve změnili. V rizikových fondech by totiž mohli výrazně prodělat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Druhý důchodový pilíř skončí. Jak neprodělat zjišťovala redaktorka Českého rozhlasu Petra Benešová

„Některé bankovní domy tak reagují na plánované ukončení spoření,“ vysvětluje mluvčí Asociace penzijních společností Jan Sedláček. Podle odhadů asociace je v dynamičtějších fondech až osmdesát procent lidí, kteří si spoří ve druhém pilíři.

"Druhý důchodový pilíř skončí dříve, než se očekávalo, proto doporučujeme zvážit možnost převést prostředky do fondů s menším rizikem ztráty." Tak vypadá například krátké upozornění, které v informačních dopisech rozeslala v minulých týdnech penzijní společnost Allianz.

Druhý pilíř důchodové reformy | Foto: Český rozhlas

„Jestli peníze nakonec lidé uvnitř druhého pilíře převedou do konzervativnějších forem a státních dluhopisů, je pouze na nich,“ říká Robert Mareš investiční manažer Allianz. Podle ekonoma Jiřího Šatavy z Institutu Cerge lidé při převodu peněz výrazně neprodělají.

Druhý pilíř funguje v Česku již od roku 2013. Během té doby se do něj zapojilo na 83 tisíc lidí. Vloni v listopadu ale vláda rozhodla o jeho zrušení.

Ke konci spoření dojde pravděpodobně v lednu 2016. Do té doby musejí lidé peníze nechat tam, kde jsou. Teprve potom se mohou s penzijními společnostmi dohodnout, jak uspořené peníze převedou na jiné účty.

Petra Benešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme