Křesťanům začala postní doba, Českobratrská církev vyzývá k ‚autopůstu‘

Dneškem začíná období čtyřicetidenního půstu. Od Popeleční středy až do Velikonoc by se lidé měli podle křesťanských tradic omezovat v jídle a soustředit hlavně na duchovní hodnoty. Českobratrská církev evangelická nabízí netradiční způsob, jak půst strávit - bez automobilu. Cílem 'autopůstu' je, aby se lidé zamysleli nad způsobem dopravy a pomohli zlepšit stav životního prostředí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Přechod pro chodce (ilustrační foto)

Přechod pro chodce (ilustrační foto) | Foto: Fotobanka stock.xchng

Církev vybízí lidi, aby děti odvezli do škol tramvají, do kostela jeli na kole a dovolenou zkusili naplánovat bez auta nebo letadla.

„Ta akce samozřejmě není samoúčelná, vedle toho nějakého duchovního rozměru by to mělo mít i rozměr ekologický, a měl by to být takový impuls k objevení nějakých alternativ,“ přiblížil smysl autopůstu organizátor Marek Drápal.

Přehrát

00:00 / 00:00

Autopůst přiblížil ve vysílání Radiožurnálu jeho hlavní organizátor v Česku Marek Drápal

Marek Drápal odhaduje, že se do akce zapojí řádově stovky lidí. Z ankety Českého rozhlasu ale vyplývá, že se názor na ni mezi Pražany různí.

„Zapojila bych se do toho, pokud by mi nefungovalo auto, protože bydlím na samotě,“ přiznává řidička. „Protože bydlím na okraji Prahy, dojedu k metru a od metra už jezdím MHD,“ popisuje další řidič. „Tak určitě bych se do toho zapojila, protože MHD běžně jezdím,“ dodává mladá žena.

Českobratrská církev evangelická se inspirovala podobnými akcemi v Rakousku a Německu. „Tam jde skutečně o desítky tisíc lidí, účastní se toho i přední politici a je to tam opravdu relativně velké téma,“ poznamenává Marek Drápal. V Česku se autopůst koná už popáté.

Velikonoce | Foto: Český rozhlas

Vojtěch Koval Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme