Na transplantaci ledviny čeká v Česku 500 lidí. Pomáhá jim i domácí dialýza

Až 40 procent pacientů, kteří podstupují dialýzu, se o svém onemocnění dozvědělo až ve chvíli, kdy jim ledviny selhaly. Ukazují to statistiky České nefrologické společnosti. Na transplantaci ledviny v České republice čeká asi 500 lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řetězová transplantace ledvin

Řetězová transplantace ledvin | Foto: IKEM, Jan Šenkýř

Orgán od zemřelého dárce může sloužit příjemci asi deset let, ledvina od žijícího dárce vydrží až dvojnásobek. Transplantaci v tomto případě může pacient podstoupit opakovaně.

Podle Aleny Paříkové, vedoucí dialyzačního střediska pražského IKEMU, je to ale čím dál složitější a čtvrtou transplantaci už provádějí velmi zřídka. Původní orgány přitom zůstávají na svém místě. Nové se totiž umisťují do podbřišku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na transplantaci ledviny čeká v Česku 500 lidí. S jedním z pacientů mluvila Eva Rajlichová

„Mám za sebou dvě transplantace a ledvina už přestává fungovat. První fungovala šest nebo sedm let, druhá asi deset,“ popsal 35letý Vítek Hendrych. Na další orgán od dárce čeká rok.

S ledvinami měl kvůli vrozené vadě problémy odmala. Musí například omezovat příjem tekutin a rychle se unaví. Poměrně normální život mu ale pomáhá vést domácí dialýza. Provádí jí pomocí přístroje, který se podobá tiskárně.

Dialýza doma a ve spánku

„Pacienti, kteří jsou zaměstnaní, tak je pro ně nevýhodné si výměny provádět v práci. Takže jedna z největších výhod cycleru, tedy automatické peritoneální dialýzy, je, že se pacient napojí večer, než jde spát. Přístroj za něj dělá výměny a on si přes den žádnou dělat nemusí,“ popsala výhody Alena Paříková.

„Začínal jsem na čtyřech výměnách denně, to se dá celkem v pohodě skloubit. Pak už jsem musel přejít na pět výměn a to je v podstatě jednodušší, když přístroj jede přes noc,“ potvrdil Vítek Hendrych.

V nemocnici v Roudnici nad Labem otevřeli nové dialyzační středisko | Foto: Jan Bachorík

Šanci podle Paříkové mají i pacienti s úplným selháním ledvin.

„Pokud se dialyzují, chodí na hemodialýzu nebo peritoneální dialýzu, tak průměrné přežití pacientů je kolem osmi let. Pak už je vysoká smrtnost a pacienti umírají na komplikace,“ shrnula.

Eva Rajlichová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme