Byla tam od ní nějaká žárlivost a nenávist, vypověděla svědkyně v kauze Nagyová

Čtyři zaměstnanci Úřadu vlády dnes popsali okolnosti svého sledování v kauze Jany Nečasové, dříve Nagyové. Obvodní soud pro Prahu 1 vyslechl její asistentku, dva řidiče i správcovou Hrzánského paláce, kde někdejší premiér Petr Nečas bydlel. Svědčit naopak nepřišla jeho bývalá manželka Radka. Soud ji proto bude muset předvolat znovu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jana Nagyová Nečasová soud

Jana Nagyová Nečasová soud | Foto: Filip Jandourek

Jednou z asistentek někdejší vrchní ředitelky kabinetu vlády byla před třemi roky Eva Štánská. U soudu popsala, že nejdřív dostala sledování svých kolegů na starosti ona.

Její nadřízenou Janu Nagyovou prý zajímalo, jestli řidič Jiří Pertl a správcová Hrzánského paláce Alena Hegrová, kteří spolu měli vztah, nezneužívají služební auto.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kauzu Nagyová sleduje u Obvodního soudu pro Prahu 1 reportérka Veronika Hlaváčová

„Dostala jsem za úkol vzít si taxíka, jet před Hrzánský palác a pozorovat, zda paní Hegrová do auta pana Pertla nastoupí. Nic takového se nestalo. Potom jsem dostala úkol, abych jela do bydliště paní Hegrové, kde žádné auto nevyjíždělo, takže jsem to ohlásila paní ředitelce, která řekla větu, že si to musí prostě zařídit jinak,“ popsala Štánská.

Pak obžalovaná údajně oslovila vojenské zpravodajství, které podle obžaloby zneužila. Tajná služba zajistila soukromou bezpečnostní agenturu. Ta začala Pertla a Hegrovou sledovat. Oba dnes vypověděli, že se jich chtěla někdejší šéfka kabinetu zbavit.

„Že se proti mně něco děje, jsem tušila, protože mí podřízení měli zakázáno mi říkat cokoli, co se děje v Hrzánském paláci, protože tam bydlel pan premiér. Sledování jsem netušila, ale že se něco děje jsem tušila,“ řekla Hegrová.

Fotky jako výhrůžka

Fotky pak sledovaní zaměstnanci dostali jako výhružku, že by mohli přijít o práci. Oba ale tehdy odmítli, že by služební auto zneužívali.

Podle řidiče Pertla šlo o něco jiného. Jana Nagyová jim záviděla vztah.

Mezi vyslýchanými svědky byla ředitelka Hrzánského paláce Alena Hegrová a její přítel, řidič Jiří Pertl | Foto: ČTK

„Nelíbil se jí můj vztah s paní Hegrovou. To ona těžko přenesla přes srdce. Přála si vztah s panem Nečasem, který se nedařil, a jí vadilo, že nějaký řidič s nějakou správcovou objektu mají ten vztah a ona jako vrchní ředitelka ho nemá,“ podotkl Pertl.

To dnes potvrdila také Hegrová. Nadřízená jim prý vztah nepřála, když ho sama v tu dobu neměla.

„Pana bývalého premiéra chtěla dostat k sobě jako žena, odloudit od manželky a udělala pro to cokoliv, což se jí i povedlo,“ přiblížila svědkyně okolnosti sledování a dodala:

„Pod paní ředitelkou jsem pracovala skoro tři roky. Byla to služba 24 hodin. Dva roky nějak šly, ale pak tam byla od ní, ani nevím proč, nějaká žárlivost a nenávist. A už nechtěla, abych pod ní pracovala.“

Podle advokáta se Nagyová bála o život

Jana Nečasová, dřív Nagyová u soudu osobně nebyla. Její právník Eduard Bruna ale tuto verzi odmítl. Řidiči Pertlovi prý někdo vyhrožoval a jeho klientka se bála o svou bezpečnost:

„Když s ním jezdila autem, tak se bála, že mu třeba odmontuje kola, povolí šrouby nebo něco takového. Skutečně z toho měla strach, a z toho potom vyplynuly všechny ostatní okolnosti.“

Bývalý šéf Vojenského zpravodajství Milan Kovanda, zpravodajec Jan Pohůnek a exšéf Vojenského zpravodajství Ondrej Páleník (zleva) přicházejí k Obvodnímu soudu pro Prahu 1 | Foto: ČTK

Svědky navrhoval státní zástupce Rostislav Bajger a s jejich výpověďmi je spokojený. Podle něj potvrdili to, co žalobci tvrdí už od začátku.

„Byli to svědci poškození, kteří se vyjádřili k tomu, jak ten skutkový stav proběhl. Podle nás se tedy potvrdilo, že určité sledování probíhalo, a veškeré dokazování spíše směřovalo k objasnění motivu, proč k tomu docházelo,“ vysvětlil Bajger.

K soudu dnes dorazili zbylí obžalovaní - dva bývalí šéfové Vojenského zpravodajství Milan Kovanda a Ondrej Páleník a zpravodajec Jan Pohůnek. Čtveřici obžalovaných hrozí až pět let vězení. Všichni vinu odmítají.

Aktéři v kauze Nagyová | Foto: Český rozhlas

Hlavní líčení začalo loni v listopadu a pokračovalo letos v lednu. Soudkyně Helena Králová zatím vyslechla obžalované a první svědky. Hlavní líčení bylo dosud neveřejné, protože se probíraly informace v režimu utajení týkající se mimo jiné pracovních postupů tajné služby.

Obžaloba se týká údajného sledování, které podle vyšetřovatelů zařídila v roce 2012 Nagyová. Údajně zneužila rozvědku ke sledování manželky tehdejšího premiéra Nečase Radky. Případ vedl k pádu vlády, Nečas se později rozvedl a s Nagyovou se oženil. Nagyová podle státního zástupce pak ještě na jaře 2013 nechala sledovat některé pracovníky Úřadu vlády.

Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme