Krajané z Ukrajiny si zvykají na život v Česku. Nabídky na bydlení a práci přicházejí z celé země

První kontakty s novým prostředím, poznávání češtiny nebo vyřizování potřebné administrativy. To vše zažívají v těchto dnech čtyři desítky krajanů z východoukrajinského Čechohradu v Červené nad Vltavou na Písecku. V rekreačním zařízení ministerstva vnitra se učí žít v nové zemi. Své bydliště opustili kvůli konfliktu, který na Ukrajině trvá už téměř rok.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V zázemí hotelu ministerstva vnitra v Červené nad Vltavou na Písecku se krajané mohou adaptovat na novou zemi, poznat češtinu a vyřídit potřebnou administrativu

V zázemí hotelu ministerstva vnitra v Červené nad Vltavou na Písecku se krajané mohou adaptovat na novou zemi, poznat češtinu a vyřídit potřebnou administrativu | Zdroj: ČTK

„Žilo se nám tam těžko. Měla jsem stále strach o děti i malého vnuka. Stříleli tam,“ říká Naďa Ivanovna, za svobodna Sršnová, která velmi často myslí na svou nejmladší dceru. Ta zatím jako jediná z rodiny zůstává na východě Ukrajiny.

„Bojíme se o ni, jak se jí tam bude dařit. Má také malé děti. Obávala se, jak sem přijet s tak malými dětmi,“ prozrazuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dočasný azyl mají krajané z východní Ukrajiny v rekreačním zařízení ministerstva vnitra nedaleko Písku. Natáčel s nimi redaktor Jan Kopřiva

S integrací do života krajanům pomáhá Arcidiecézní charita Praha. Zajišťuje pro ně sociální poradenství, doprovází je na úřady, k lékaři, připravuje výuku češtiny.

„Řešíme vše od překladu až po úplné maličkosti. Například někdo není jazykově vybaven nebo neví, jak to říci. Pomáháme s registrací nebo evidencí na úřadech práce, získáním trvalého pobytu v České republice a zdravotní pojišťovnou,“ upřesňuje pracovnice charity Světlana Porche.

V zázemí hotelu ministerstva vnitra v Červené nad Vltavou na Písecku se krajané mohou adaptovat na novou zemi, poznat češtinu a vyřídit potřebnou administrativu | Foto: ČTK

Ministerstvo vnitra krajanům garantuje v Červené nad Vltavou pobyt na šest měsíců. Během této doby se musí naučit česky, najít si vlastní bydlení i práci. To vše čeká i 54letou Naďu Ivanovnu.

„No nevím. Já jsem dělala v knihovně, mám moc ráda knížky. Umím česky číst. Budu dělat práci, kterou mi dají. Umývat i uklízet. Jen aby bylo bydlení," přeje si.

V zázemí hotelu ministerstva vnitra v Červené nad Vltavou na Písecku se krajané mohou adaptovat na novou zemi, poznat češtinu a vyřídit potřebnou administrativu | Foto: ČTK

Získat práci i bydlení pomůže krajanům i ministerstvo vnitra, které už v současné době eviduje nabídky od měst i různých firem. Potvrzuje to Pavel Dymeš z oddělení imigrace a integrace cizinců a azylantů:

„Přicházejí nabídky i od různých městských a obecných samospráv na pronájem bytů a na práci z celé České republiky.“

České úřady udělily povolení k trvalému pobytu ve zrychleném řízení téměř 140 krajanům na Ukrajině. Už v neděli přiletí dalších 40 krajanů, které do Česka dopraví armádní speciál.

Jan Kopřiva Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme