Policie navrhla obžalovat sestru za šest vražd v Rumburku, hrozí jí doživotí

Policie ukončila vyšetřování vražd šesti pacientů v nemocnici v Rumburku. Navrhla obžalovat bývalou zdravotní sestru této nemocnice, která údajně podávala pacientům smrtelnou dávku draslíku. Soud ji poslal do vazby loni na podzim. Hrozí jí až doživotní trest.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rumburská nemocnice

Rumburská nemocnice | Foto: Tomáš Mařas | Zdroj: Český rozhlas

V Lužické nemocnici v Rumburku zemřela začátkem června 70tiletá pacientka. Její zdravotní stav ale podle lékaře Petra Vondráčka nenaznačoval, že by k tomu mělo dojít.

Nechal pro jistotu udělat krevní testy. Ty ukázaly, že žena měla v těle velkou dávku draslíku, která způsobila srdeční arytmii a smrt. Případ proto začala vyšetřovat policie.

Přehrát

00:00 / 00:00

Policie navrhla obžalovat bývalou zdravotní sestru za šest vražd v Rumburku. Hrozí jí doživotí. Případ shrnula Gabriela Hauptvogelová

Kriminalisté poté začali loni v létě stíhat 50letou sestru, která v Lužické nemocnici v Rumburku pracovala deset let.

V médiích se tehdy objevily spekulace o usmrcení z milosrdenství, kriminalisté však prověřovali dalších 11 případů a následně zdravotní sestru obvinili z pěti dalších vražd.

„Soudní znalec vytipoval 11 podezřelých úmrtí. Nakonec byl jednoznačně ten shodný způsob provedení byl konstatován v pěti případech, kdy pro tyto skutky došlo k rozšíření trestního stíhání,“ vysvětloval tehdy státní zástupce František Stibor.

Motiv zatím není jasný. Obvinění zdravotní sestry z šestinásobné vraždy překvapilo i lékaře Vondráčka, který s ní v nemocnici pracoval.

„Patřila z mého pohledu k sestrám, které jsem více kontroloval, ale žádný takovýto úmysl jsem nehodnotil. Nález a závěry policie mě velmi překvapily,“ řekl na podzim Vondráček.

Obviněná žena je ve vazbě. Pokud ji soud shledá vinnou, tak může za mřížemi strávit zbytek života.

Rumburská nemocnice přijala už v létě opatření, aby se podobné případy nemohly v budoucnu opakovat. Zpřísnily se například předpisy týkající se kontrol zdravotní dokumentace a také pravidla pro nakládání s některými léky.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme