Vláda souhlasí s přesunem amerických vojáků přes Česko

Vláda dala souhlas s průjezdem amerického vojenského konvoje přes české území. Kolona čítající asi pětiset vojáků a zhruba 120 vozidel se bude přesouvat na přelomu března a dubna ze cvičení NATO v Polsku a v Pobaltí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký tank v Rize

Americký tank v Rize | Zdroj: Reuters

„Vyjadřujeme naši sounáležitost a solidaritu se spojenci, ať už jsou to Pobaltské státy nebo Polsko, které se mohou cítit ohroženi eskalací napětí mezi Ruskem a Ukrajinou,“ vysvětlil rozhodnutí vlády premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD.

Podle premiéra je důležité dát najevo, že státy v NATO jsou ochotné si vzájemně pomoct, pokud by bylo potřeba. Kabinet o průjezdu amerického konvoje rozhodl jednoznačně.

Konvoj se bude vracet z vojenského cvičení Atlantic Resolve. Půjde o jeden z největších přesunů jednotek přes naše území v poslední době. Specifický je i tím, že vojenská technika pojede po vlastní ose a ne po železnici.

Českem projede asi 120 transportérů

Přes české území má projet skoro sto dvacet vozidel. Na cestě s vojenskou technikou bude také přes pět set lidí. Konkrétně půjde o osmanáctitunové obrněné transportéry Stryker. Pro srovnání to jsou vozidla typově podobná Pandurům.

Nejdelší trasa, kterou má konvoj před sebou, bude osmnáct set kilometrů dlouhá. Těžká vojenská technika se na českém území bude pohybovat po třech trasách, spojí se pak v Praze na Ruzyni a odtamtud pojedou do Německa společně.

Podle ministra obrany Martina Stropnického z hnutí ANO si cestu zaplatí americká armáda.

„My jako armáda České republiky budeme poskytovat asistenci typu poskytování pohonných hmot a dalších záležitostí s takových přesunem souvisejících, ale všechny náklady si hradí americká strana sama,“ upřesnill rozsah pomoci ministr Stropnický. Kromě armády bude americkým vojákům k dispozici také policie, vojenská policie a celní správa.

Konvoj má naplánované dvě zastávky a tři přenocování, aby si řidiči mohli odpočinout. V České republice bude mezi dvacátým devátým březnem a prvním dubnem.

Petra Hosenseidlová, Eliška Malínská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme