VZP a Protonové centrum se přou kvůli léčbě dívky s nádorem mozku

Kvůli nákladům na léčbu 10leté pacientky s nádorem mozku se vyostřil spor mezi Všeobecnou zdravotní pojišťovnou a Protonovým centrem v Praze. Doktoři dívce léčbu v zařízení doporučili jako nezbytnou. Vzhledem k neexistující smlouvě mezi pojišťovnou a centrem se nyní obě strany přou o výši nákladů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Všeobecná zdravotní pojišťovna

Všeobecná zdravotní pojišťovna | Foto: Tomáš Adamec

Protonové centrum chce podle pojišťovny za ozařování výrazně více peněz než před několika měsíci.

S léčbou dívky odmítá začít, dokud nebude mít peníze na účtech, říká mluvčí VZP Oldřich Tichý.

„Ředitel VZP Zdeněk Kabátek dnes rozhodl, že částku pojišťovna samozřejmě uhradí. Až následně budeme jednat s vedení Protonového centra o tom, jak zajistit, aby se něco takového příště nestávalo. Případně o tom, jestli by nepovažovali za slušné naúčtovat si jen běžnou cenu a to, co jsme jim teď museli zaplatit navíc, vrátit,“ dodává Tichý.

Protonové centrum ale tvrdí, že s léčbou pacientky začalo už v pátek. Pojišťovně prý účtuje cenu určenou pro nesmluvní partnery a podle mluvčí Ivy Taťounové záleží také na tom, jestli jde o dospělého nebo dětského pacienta.

„Cena pro nesmluvní partnery za léčbu dospělého pacienta činí 39 723 korun 45 haléřů a za dětského pacienta 55 200 korun za den ozařování,“ upřesňuje Taťounová.

Všeobecná zdravotní pojišťovna má s Protonovým centrem v Praze dlouholeté spory. Na smlouvě o úhradě léčby z veřejného zdravotního pojištění se zatím nedohodly.

Petra Hosenseidlová, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme