Ze Skansky se peníze nevyváděly, je to pseudokauza, tvrdí ministr Ťok

Skanska peníze nevyváděla, a už vůbec ne na úplatky, tvrdí někdejší šéf české pobočky Skansky a současný ministr dopravy (za hnutí ANO) Dan Ťok. Podle zjištění švédských auditorů z roku 2011 vyvedla firma ze svého hospodaření podivně nejmíň sto milionů korun, které mohly být určené na úplatky. Případ, na který upozornily Švédský rozhlas a Český rozhlas, prověřuje i protikorupční policie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dan Ťok, ministr dopravy

Dan Ťok, ministr dopravy | Foto: Šárka Ševčíková | Zdroj: Český rozhlas

Pane ministře, vylučujete, že by Skanska pod vaším vedením mohla vyvést neprůhledným způsobem stamiliony korun? Mluví se o tom, že to mohlo být určené i na úplatky.

Já bych chtěl především poděkovat Českému rozhlasu, že mě po dvou dnech této pseudokauzy dává šanci se k věci vyjádřit napřímo.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor s Danem Ťokem na téma údajné korupce při stavbě R7. Podrobnosti doplnil reportér ČRo Janek Kroupa

Naprosto vylučuji, že Skanska vyváděla jakékoli peníze, protože to není vůbec pravda, a vylučuji ještě víc, že by mohlo jít o peníze na nějaké úplatky. Prostě to je pseudokauza vycucaná z prstu, která nemá s realitou vůbec, ale vůbec nic společného a já jí vůbec nerozumím.

Pane ministře, jen na vysvětlenou – reportéři Radiožurnálu Vás v těchto dvou dnech sháněli v podstatě neustále, takže i my jsme rádi, že se nám podařilo spojení. Ale ke konkrétním věcem – auditor Anders Blomqvist, který byl do roku 2013 šéfem vnitřního auditu centrály Skansky tvrdí, že vy sám jako tehdejší šéf české pobočky jste o tom věděl, že peníze šly na úplatky. Co na tom může být pravdy?

Paní redaktorko, tuto otázku už mi položil – přímo či nepřímo – pan Kroupa při našem rozhovoru před týdnem a já už jsem mu tehdy říkal, že takový rozhovor neproběhl a že nic takového není pravda, takže vůbec nerozumím, co to je za novou informaci, protože já už ji vím opravdu týden.

Podezřením z korupce v české pobočce Skansky už se zabývá policie

Číst článek

Myslíte rozhovor s panem Blomqvistem, nebo jaký rozhovor?

No to, že pan Blomqvist říkal, že jsem s ním hovořil o nějaké korupci. Prostě nehovořil, říkal jsem to panu Kroupovi před týdnem a opakuji to dneska, není to pravda, nechápu, proč to říká.

On, pane ministře, s vámi nemusel hovořit, protože byl šéfem auditorů. Prostě třeba něco zjistil na základě šetření auditorů…

Vaše otázka zněla, že pan Blomqvist tvrdil, že já jsem mu to říkal. Já říkám, že jsem s ním o této věci nehovořil, nic jsem mu neříkal…

Podezření se týká projektu na výstavbu silnice R7 u Chomutova za 2,2 miliardy korun. Skanska v konsorciu vyhrála výběrové řízení. Měla podíl 71,5 procenta, po dvou letech jej však bez zjevného důvodu zmenšila – převedla ho na dalšího společníka v konsorciu, firmu Geosan Group. V tomto podílu byla výstavba mostu. Společnost Geosan Group most nikdy nepostavila, ale za daleko méně peněz ho postavila společnost Skanska. Podle šéfa vnitřního auditu Anderse Blomqvista mohla být důvodem transakce korupce a ministr Ťok o ní věděl. Rozhovor s Andersem Blomqvistem si lze přečíst zde.

Ne, on tvrdí, že jste o úplatcích věděl, a tak také zněla moje otázka, prosím tedy odpovězte na mou otázku, jestli vy jste o něčem takovém věděl, nebo ne.

Skanska žádné úplatky neplatila a já jsem o ničem takovém nevěděl a nechápu, proč se mě na to ptáte.

Protože tam zřejmě neprůhledným způsobem odešlo z hospodaření Skansky víc než sto milionů korun nebo nejméně sto milionů korun. Na co tedy ty peníze šly?

Paní redaktorko, velmi klidně vám odpovídám na otázku – nic se ze Skansky nevyvedlo. Já nevím, kde jste přišli k tomu, že se ze Skansky vyváděly nějaké peníze. Prostě Skanska byla v jednom případu na části mostu jak subdodavatelem, tak bohužel i zákazníkem. Byla to chyba, tu chybu jsme odstranili v procesech, ale o žádném vyvádění peněz prostě nemůže být žádná řeč.

Pokud jde ještě o pana Anderse Blomqvista, vy tvrdíte, že lže, když říká, že byste měl vědět o těch údajných úplatcích?

Já jsem s panem Blomqvistem o úplatcích nedebatoval, nic takového jsem mu neříkal…

Most R7 | Foto: Skanska

A pokud to tvrdí na základě jiných informací, tak podle vás lže?

Na základě jakých informací?

Já nevím, on byl šéf auditorů…

Já jsem s ním mluvil, a on nic takového neříkal. My jsme probírali tento případ jako mnoho dalších případů. Já jsem s ním probíral 40 případů ročně, toto byl jeden z nich a v tomto případě mně o korupci on nic neříkal a já jsem mu také neříkal nic, že bych něco připouštěl. Prostě to se musíte zeptat jeho, proč to říká. On podepsal audit v roce 2011, že všechno je v pořádku a žádný problém není.

Máte k dispozici dokumenty, které předložíte i vládě? Protože premiér Sobotka vás vyzval, abyste celou situaci vysvětlil.

Já jsem panu Sobotkovi poslal dopis s vysvětlením. Nabídl jsem mu, ať mi řekne, kdy chce, abych mu to vysvětlil osobně, pokud by mu nestačilo to, co jsem mu popsal. A já jsem připraven to udělal a jsem přesvědčený, že pochopí, že je to pseudokauza vycucaná z prstu.

Ťok věděl o uplácení, říká někdejší šéf oddělení vnitřního auditu Skansky

Číst článek

Nepřemýšlíte tedy o tom, že byste zvážil své setrvání ve vládě, třeba v případě, že by policie začala vyšetřovat celou kauzu?

Já jenom vítám, že by policie mohla začít vyšetřovat tuto kauzu, protože by se okamžitě přišlo na to, že není komu vznést obvinění, protože žádná taková věc nenastala. Já jsem to říkal panu Kroupovi, ať už to udělá před týdnem, když byl u mě na rozhovoru se svým švédským kolegou. A jenom mě mrzí, že to neudělal. Jestli to udělal, jenom dobře, já to vítám.

Rezignaci byste tedy ani v takovém případě nezvažoval?

Já teď vůbec nerozumím, o čem mluvíte. Proč bych měl zvažovat rezignaci?

Kdyby třeba police začala vyšetřovat celou kauzu?

Bez toho, že to začne šetřit, nezjistí, že se tam nic nestalo. Takže na to, že se vůbec nic nestalo, vy mně říkáte, abych položil svoji funkci?

Já se vás na to ptám, já vám v žádném případě nic nevnucuji.

Neuvažuji.

Veronika Sedláčková, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme