Dohoda o odškodnění pro tři exposlance ODS by mohla být uzavřená do několika dnů

Ministerstvo spravedlnosti se nejspíš dohodne na mimosoudním vyrovnání se třemi bývalými poslanci ODS do několika dnů. Smlouva s Ivanem Fuksou, Markem Šnajdrem a Petrem Tluchořem má podle informací Českého rozhlasu obsahovat omluvu a finanční odškodnění. Exposlanci se pak nebudou kvůli nezákonnému trestnímu stíhání dál soudit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalý poslanec ODS Ivan Fuksa (vlevo) se dál soudí o odškodné za vazbu, pokračuje ale i mimosoudní vyjednávání

Bývalý poslanec ODS Ivan Fuksa (vlevo) se dál soudí o odškodné za vazbu, pokračuje ale i mimosoudní vyjednávání | Foto: Veronika Hlaváčová | Zdroj: Český rozhlas

„Mohu citovat slova pana ministra v tom smyslu, že jsme blízko před uzavřením dohody s pány Tluchořem, Šnajdrem a Fuksou,“ říká mluvčí ministerstva spravedlnosti Kateřina Hrochová, podle které je cílem smíru úspora státních peněz.

Například exposlanec ODS Ivan Fuksa žaluje stát o čtyři miliony korun. Kvůli blížící se dohodě soud dnes jeho žalobu neprojednal.

„Ministerstvo spravedlnosti právě požádalo o odročení jednání. My jsme se k této žádosti připojili. Z toho důvodu soud jednání odročil na neurčito,“ vysvětluje právník Ivana Fuksy Tomáš Gřivna.

Podle Šnajdrova advokáta Lukáše Trojana se teď ladí detaily smíru: „Ještě jsme k žádnému závěru nedospěli, byť je možné hodnotit, že jednání se chýlí k závěru. Ale dokud nebude dohoda podepsána, tak není možné odhadovat, zdali k ní tedy nakonec dojde, či nikoliv.“

Bývalí poslanci ODS Ivan Fuksa, Marek Šnajdr a Petr Tluchoř čelili trestnímu stíhání kvůli údajné korupci.

V listopadu 2012 se vzdali poslaneckého mandátu výměnou za slib lukrativních funkcí ve státních firmách, a umožnili tak schválit vládní daňový balíček, se kterým prý sami nesouhlasili. Policie je obvinila z korupce. Jejich stíhání ale s odvoláním na poslaneckou imunitu později zrušil Nejvyšší soud.

Za 33 dní, které nezákonně strávili ve vazbě, chtěl každý z exposlanců čtyři miliony korun. Ze svých nároků jsou bývalí zákonodárci ale ochotni slevit, když se jim stát omluví.

Marek Šnajdr | Foto: Český rozhlas

Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme