Bělobrádek: Češky unesené v Pákistánu byly v rukou kriminálníků

Stát v případě dvou Češek unesených v Pákistánu neselhal. V Otázkách Václava Moravce v České televizi se na tom shodli vicepremiér a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek a exministr zahraničí Karel Schwarzenberg z TOP 09.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Antonie Chrástecká (vlevo) a Hana Humpalová v Turecku s Izzetem Sahinem z humanitární organizace IHH

Antonie Chrástecká (vlevo) a Hana Humpalová v Turecku s Izzetem Sahinem z humanitární organizace IHH | Zdroj: ČTK

Propuštění Hany Humpálové a Antonie Chrástecké nakonec zprostředkovala turecká humanitární organizace IHH, kterou o to požádaly rodiny dívek. Podle Bělobrádka měly štěstí, protože byly v rukou kriminálníků.

„To znamená, těm lidem šlo o výkupné, jim nešlo o to děvčata někam natrvalo zavléci nebo je zbavit života, což je svým způsobem vždycky pozitivní. Představitelé vlády včetně mě se setkávali s rodinami těchto dívek, takže my jsme tam hráli roli, která byla nutná,“ zmínil v ČT Bělobrádek.

Bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg počítal s tím, že zajetí dvou unesených Češek potrvá delší dobu. Stát v úsilí osvobodit obě dívky podle něj neselhal.

„Samozřejmě, rozumní rodiče se starají sami, nepřenechávají to pouze státním institucím. Měli dobrý nápad obrátit se na tureckou organizaci, poněvadž očividně islámská organizace tam má větší důvěru než nějaké evropské nebo jiné organizace,“ poznamenal Schwarzenberg.

Unesené Češky po návratu podstoupily vyšetření. Čeká je zotavování

Číst článek

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme