Poslanci schválili větší ochranu před exekucí pro nezadluženého z manželů

Nezadlužený z manželů by měl být víc chráněný před exekucí. Počítá s tím vládní novela, kterou dnes schválili poslanci. Exekutor by také musel zohlednit, jestli a jak si manželé upravili společné jmění smlouvou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dluhy - exekuce (ilustr. foto)

Dluhy - exekuce (ilustr. foto) | Foto: Ladislav Bába

„Pokud si manželé upravili režim jinak, než je v zákoně, exekutor z toho bude muset vycházet automaticky,“ přibližuje ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO).

Novela vyřazuje z exekuce polovinu peněz na bankovním účtu nezadluženého z manželů. Musí to být minimálně dvojnásobek životního minima. Nezadlužený manžel dostane při exekuci upozornění, že si peníze může vybrat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Především o falešných exekucích mluvil prezident Exekutorské komory David Koncz

„Druhá změna se týká účtu manžela, toho dlužníka, na který již nebude moci v plném rozsahu sáhnout, ale jenom do poloviny zůstatku, který tam v daném okamžiku bude,“ uvádí Pelikán.

Zákon také stanovuje, co exekutor nebude moci zabavit vůbec, třeba dětské hračky nebo dětskou postýlku.

Novela má také zabránit tomu, aby dlužník přišel kvůli malému dluhu hned o střechu nad hlavou.

„Do určité hranice 50 tisíc korun není možné prodat nemovitost, která slouží dlužníkovi k bydlení. Vycházíme z toho, že dělat z lidí bezdomovce se prostě nevyplácí,“ dodává ministr.

Exekutorské komoře se zákon nelíbí. Podle ní je nelogické třeba blokování peněz na účtu pro nezadluženého manžela. Poukazuje na to, že některým rodinám zůstane například pět tisíc, jiným 50 tisíc.

Proti vládnímu návrhu jsou i někteří opoziční poslanci, například poslanec ODS a bývalý ministr spravedlnosti Pavel Blažek.

„Ministerstvo řeklo, že předloží zcela nový zákon nebo velkou novelu, a právnímu řádu neprospívá, když se mění každý měsíc. Myslím si, že toto je takový pokus, aby vládní koalice zakryla, že v té věci vlastně neudělala přes proklamované sliby vůbec nic, a přichází s novelami, které nic dobrého nepřinesou,“ vysvětluje.

Novelu musí ještě schválit senát a podepsat prezident. Ministr Pelikán ale věří, že bude platit do několika měsíců.

V posledních letech počet exekucí klesal, podle prezidenta Exekutorské komory Davida Koncze se však sestupný trend v loňském roce nepotvrdil a počet exekucí opět narostl. Bylo jich přes 820 tisíc.

Častěji se zároveň objevují falešné exekutorské výzvy. Lidé by proto měli být obezřetní, upozorňuje Koncz.

Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme