Průzkum: Volno na Velký pátek by chtělo 60 procent Čechů

Šedesát procent obyvatel Česka by uvítalo možnost nejít na Velký pátek do práce. Proti je 33 procent, hlavně podnikatelé. Vyplývá to z bleskového výzkumu, který pro Český rozhlas vypracovala společnost Median.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Odhalování kříže při velkopátečních obřadech

Odhalování kříže při velkopátečních obřadech | Foto: Jana Šustová | Zdroj: Český rozhlas

„Všechna data ukazují na to, že podpora není dána tím, že by lidé chápali Velký pátek jako náboženský symbol. Pro hodně lidí je to příležitost k volnému dni,“ přibližuje výsledky průzkumu sociolog Daniel Prokop.

Proti novému svátku se v rámci výzkumu vyjádřilo 33 procent Čechů.

Nejčastěji jde o živnostníky. Podnikatelé argumentují tím, že by přišli o peníze.

Přehrát

00:00 / 00:00

Měl by být Velký pátek státním svátkem? Debatovali předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL J. Mihola a předseda senátorského klubu ODS J. Kubera

„Dělám na sebe. Jelikož už nejsem zaměstnaný, ale podnikám, tak by pro mě bylo lepší, aby to volno nebylo,“ vysvětluje automechanik Jan z Prahy, proč by podle něho měl zůstat Velký pátek standardním pracovním dnem.

Bleskový průzkum: Velký pátek jako nový státní svátek? | Foto: Median

Většině politiků by nový státní svátek nevadil, proti jsou jen komunisté

Číst článek

„Mezi živnostníky je podpora nižší, okolo 50 procent. Svátky pro ně nejsou svátky. Je to den, kdy nemohou pracovat,“ potvrzuje sociolog.

Naopak nejvíce zastánců má nový státní svátek podle Prokopa mezi lidmi, kteří jsou zaměstnaní. „Pro změnu by bylo až 70 procent zaměstnanců.“

Bleskový průzkum: Velký pátek jako nový státní svátek? | Foto: Median

Zda respondenti pochází z Moravy, nebo žijí v české metropoli, nehrálo překvapivě roli. Odpovědi se příliš neliší.

„Ten rozdíl je minimální. Čekali bychom, že třeba mezi Čechami a Moravou bude větší, protože Morava je víc nábožensky založená, ale je malý. Převládá motivace volnem,“ dodává Daniel Prokop.

Velký pátek jako svátek u nás skončil v 50. letech. Parlament o zařazení dne ukřižování Ježíše Krista mezi státní svátky jednal už několikrát, zatím bez výsledku. Další pokus chystají lidovci letos. Mají v tom podporu premiéra Bohuslava Sobotky z ČSSD a kromě komunistů nejsou výrazně proti ani zbylé parlamentní strany. Samy si ostatně odhlasovaly, že sněmovna dnes jednat nebude.

Státní svátky | Foto: Český rozhlas

Křesťané drží přísný půst. Připomínají si smrt Ježíše Krista

Číst článek

Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme