Sledovali jsme ONLINE: Soud poslal manžele Kottovy na 7,5 roku do vězení

Na 7,5 roku do vězení poslal soud manžele Kateřinu a Petra Kottovy. Podle verdiktu Kottovi organizovali machinace s veřejnými zakázkami ve Středočeském kraji. V kauze kolem exhejtmana Davida Ratha si verdikt vyslechlo také dalších sedm lidí. Rozsudek zatím není pravomocný. Na místě se proti němu odvolali dva obžalovaní, zbylí si ponechali lhůtu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jednání Krajského soudu v Praze v kauze Davida Ratha

Jednání Krajského soudu v Praze v kauze Davida Ratha | Foto: Filip Jandourek

Jednání Krajského soudu v Praze se týkalo 9 z 11 obžalovaných. Případ Davida Ratha a Lucie Novanské, další organizátorky údajně podezřelých tendrů, soud projedná zvlášť.

Manželé Kottovi, které soudce Robert Pacovský označil za organizátory korupce, by podle verdiktu měli přijít také o peníze a cenné papíry, které policie našla u nich doma.

Podle soudu získali na úplatcích zhruba 41 milionů korun, dalších 10 milionů už nedostali, protože proti nim zasáhla policie. Soud jim chce zabavit majetek v hodnotě kolem 40 milionů korun.

Bývalá šéfka kladenské nemocnice ani někdejší poslanec rozsudek osobně nevyslechli. Advokát Tomáš Sokol odmítl komentovat, jak na něj reagovali: „To nesouvisí s obhajobou, to jsou jejich lidské reakce. K tomu bych se stejně nikdy nevyjadřoval.“

Státní zástupce Petr Jirát si nechává lhůtu pro odvolání. S výší trestů je spokojený, žádal ale propadnutí veškerého majetku Kottových.

„Pachatelé této trestné činnosti v takovémto rozsahu zkrátka musí počítat s tím, že přijdou o majetek. To je trest, který je nejvíce zasáhne,“ vysvětlil.

Pavel Drážďanský a Tomáš Mladý z firmy Konstruktiva Branko dostali 5 let vězení. Manažeři zdravotnických firem Puro-Klima a Hospimed Martin Jireš a Jindřich Řehák mají jít do vězení na 5,5 roku. Tříletý podmíněný trest udělil soud Janu Hájkovi ze zdravotnické firmy B. Braun Medical a Václavu Kovandovi ze stavební firmy Pohl.

Uložené tresty Ratha nepřekvapují. Soud podle něj nerozhodoval nezávisle

Číst článek

Podnikatelka Ivana Salačová dostala podmíněný tříletý trest se zkušební dobou pěti let, zaplatit má jeden milion korun. Soud vyhověl návrhu žalobce a uznal ji jako spolupracující obviněnou, protože se jako jediná přiznala.

„Vnímám to tak, že jsem samozřejmě ráda,“ prohlásila. Salačová rozhodnutí vyslechla na místě, většina obžalovaných se z vyhlášení rozsudků omluvila. Chyběl také David Rath, který byl prý na pracovní cestě mimo Prahu.

Podnikatelka Ivana Salačová u Krajského soud v Praze | Foto: Filip Jandourek

Obžaloba se týká údajné korupce při stavebních a zdravotnických tendrech ve Středočeském kraji. Zmanipulované prý byly zakázky na opravu zámku Buštěhrad, gymnázia v Hostivici a modernizaci některých krajských nemocnic.

Uložené tresty Ratha nepřekvapují. Soud podle něj nerozhodoval nezávisle

Číst článek

Manželé Kottovi zakázky údajně ovlivňovali ve prospěch předem domluvených firem s vědomím tehdejšího hejtmana Ratha, s nímž se pak dělili o úplatky. Trojice lékařů vinu od začátku odmítala. Podle Ratha, kterému hrozí až 12 let za mřížemi, nebylo možné zakázky ovlivnit, protože byly vícenásobně kontrolované.

Kauza David Rath | Foto: Český rozhlas

ČRo, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme