Zeman vyznamená studenta ze Žďáru za hrdinství, ocení i Kriegla

Miloš Zeman udělí in memoriam medaili Za hrdinství studentu Petru Vejvodovi. Prezident to dnes řekl při návštěvě Karlovarského kraje. Mladík se loni na podzim ve škole ve Ždáru nad Sázavou snažil zabránit psychicky nemocné ženě v útoku na spolužáky, sám při tom utrpěl zranění, kterým podlehl. Zeman chce také ocenit politika Františka Kriegla, který v roce 1968 v Moskvě odmítl podepsat souhlas s okupací Československa.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Miloš Zeman udělil státní vyznamenání

Prezident Miloš Zeman udělil státní vyznamenání | Foto: Filip Jandourek

O vyznamenání pro Petra Vejvodu uvažoval prezident už krátce po loňské tragédii ve Žďáru.

K incidentu došlo 14. října. Šestadvacetiletá psychicky nemocná žena přišla ráno do budovy Střední školy obchodní a služeb ve Žďáru nad Sázavou, kde bez varování zaútočila na sedmnáctiletou studentku replikou vojenského nože.

Dívce přišel na pomoc její šestnáctiletý spolužák Petr Vejvoda, a tak se útočnice zaměřila na něj – bodla ho do hrudníku. Chlapec na následky zranění později zemřel.

Útočnice, která zranila ještě další dívku a zasahujícího policistu, byla obviněná z vraždy, státní zástupce však stíhání letos na jaře zastavil, protože podle posudků byla žena v době spáchání činu nepříčetná.

Petr Vejvoda už dostal za svůj čin in memoriam Cenu Michala Velíška, udělovanou za projevenou osobní statečnost.

Rozporuplný Kriegel

Statečnost projevil i politik František Kriegel, kterému chce prezident udělit Řád TGM. Kriegel v roce 1968 jako jediný nepodepsal takzvaný Moskevský protokol, který legitimizoval srpnový vpád vojsk Varšavské smlouvy do Československa.

Za svůj postoj byl Kriegel některými lidmi přirovnávaný k Janu Husovi, jiní lidé však poukazují na to, že je to člověk se spornou minulostí – byl zpočátku kovaným komunistou, působil v Lidových milicích nebo aktivně podporoval Castrův režim na Kubě.

Přehrát

00:00 / 00:00

O záměru prezidenta vyznamenat Řádem TGM Františka Kiegla diskutovali Filip Humplík z ODS a Michal Uhl ze Strany zelených

„Nic není černobílé, ale ta postava určitě není jednoznačně kladná. To, že pomáhal tenhle staršlivý režim nastolit je něco, co je prostě neodpustitelného,“ myslí si třeba předseda pražské ODS Filip Humplík.

Nic na jeho postoji nemění ani fakt, že Kriegel v závěru života podepsal Chartu 77.

„Já netvrdím, že to byl nějaký záporný hrdina. Říkám, že udělal spoustu špatných věcí a udělal pravděpodobně spoustu dobrých věcí. Ten pohled na něj je nejednoznačný, a mě na tom mrzí nejvíc, že pan prezident Miloš Zeman přistupuje na tuhle hru a snaží se dál rozdělit republiku,“ dodává Humplík.

Zastupitel Prahy 2 za Stranu zelených Michal Uhl, který před časem neúspěšně navrhoval udělení Františku Krieglovi čestné občanství v tomto pražském obvodu, má jiný pohled. „V momentě, kdy oceňujete někoho in memoriam, tak ho oceňujete za celý život,“ podotýká.

„František Kriegel se v celém svém, životě choval čestně, nemáme žádný historický důkaz, že by udělal cokoli problematického. Na všech frontových liniích, kde byl, kde bojoval, působil jako lékař, což i v případě nějakého konfliktu je chvályhodná věc. A ten symbol v tom srpnu 1968 je prostě mimořádný a patří k vrcholům, které by si Česká republika měla připomínat,“ říká Uhl.

Státní vyznamenání / medaile - přehled | Foto: Český rozhlas

Nikola Bojčev Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme