Projekt Výmoly.cz opět pomáhá zlepšit stav silnic v Česku. Začíná pátý ročník

Dnes začíná 5. ročník projektu Výmoly. Řidiči posílají na internetovou adresu vymoly.cz fotografie ze silnic a upozorňují na místa, která je potřeba opravit. Průběžně je kontrolují, a pak hlasují o tom, které místo je v Česku v nejhorším stavu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výmol na silnici u Nového Jičína

Výmol na silnici u Nového Jičína | Foto: Andrea Brtníková | Zdroj: Český rozhlas

Do projektu Výmoly.cz, jehož partnerem je už několik let také Zelená vlna Českého rozhlasu, se může zapojit kdokoliv. Fotografie ze silnic v Česku může přidat anebo jen hlasovat na internetové adrese www.vymoly.cz.

Upozornit na výmol mohou lidé i prostřednictvím aplikaci v mobilním telefonu.

„Ukážou se jim základní informace, které je tam potřeba zadat. Můžou přidat fotografii, automaticky jim to nabídne lokaci, můžou přidat poznámku, dají informaci o tom, jak velký je ten výtluk, jestli je jednotlivý, nebo je to delší úsek,“ shrnul autor projektu Petr Čaník.

Přehrát

00:00 / 00:00

Začíná 5. ročník projektu Výmoly.cz, jehož partnerem je už několik let Zelená vlna ČRo. Podrobnosti má redaktor Petr Jansa

Za rok 2014 zvolili hlasující výmolem roku pražskou ulici U seřadiště.

„Já jsem nucený projíždět touto ulicí minimálně čtyřikrát denně, ráno při výjezdu, večer při zátahu a dopoledne během pauzy, během tankování,“ popisuje řidič autobusu, který se mezi místy i pětadvacet centimetrů hlubokými dírami denně proplétá.

To, že se takový stav silnice to podepisuje na technickém stavu aut, je podle něj jednoznačné.

„Každopádně tlumiče, uchycení náprav, to se řeší dnes a denně. Nedá se říct, že by to bylo konkrétně touto ulicí, ale výrazně tomu napomáhá,“ potvrzuje řidič.

Spory mezi vlastníky komplikují opravy

Ulice je ale neopravitelná, protože část patří městské části Praha 10 a část soukromému majiteli. V současné době to ale vypadá, že se po několika letech obě strany domluví na výměně pozemků.

Přehrát

00:00 / 00:00

Začíná 5. ročník projektu Výmoly.cz, jehož partnerem je už několik let Zelená vlna ČRo. Podrobnosti má redaktor Petr Jansa

Právě majetkové spory jsou častý problém, který musí silničáři řešit.

„Byť my jako řidiči máme v tu chvíli tendenci svalovat vinu na silničáře, že zase něco neopravili a podobně, tak toto jsou přesně ty případy, kdy jsou v tom nevinně,“ vysvětlil Petr Čaník.

Obdobně složitá majetková situace je i u silnice z Nového Jičína do Rybího. Ale i tam se podle informací ČRo daly věci do pohybu. Právě stav této silnice byl inspirací k celému projektu. Od jeho začátku řidiči nafotili na pět tisíc rozbitých míst.

„Od počátku projektu byla opravena téměř polovina všech výmolů. Z těch loňských je opravena zhruba čtvrtina,“ konstatuje Jiří Cívka z Nadace Generali, která každoročně nejaktivnější silničáře odmění 100 000 korunami na opravu.

Letos po dvou vítězstvích Moravskoslezského kraje vyhráli ti pražští. „Opravili 118 ze 404 nahlášených výtluků,“ shrnuje Cívka.

Dohromady zmizelo na 300 výmolů, které jen loni lidé prostřednictvím internetu nahlásili.

Podle autora projektu Petra Čaníka lidé od jeho vzniku nahlásili kolem 5200 úseků. Informace poté odejde správcům silnic, kteří na základě toho můžou reagovat.

„Za pět let evidujeme průměrnou opravenost na 45 %, což dokazuje, že silničáři reagují, ať už v rámci projektu Výmoly nebo své běžné práci.“

Petr Jansa, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme