Čerpání miliard korun z EU by podle premiéra Sobotky mohlo začít v květnu

Česko by mohlo začít čerpat miliardy korun z Evropské unie v květnu, řekl v České televizi premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD. Reagoval tak na spor mezi ministerstvy financí a pro místní rozvoj, která se přou o monitorovací systém evropských fondů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

38. sjezd ČSSD v Praze, Bohuslav Sobotka

38. sjezd ČSSD v Praze, Bohuslav Sobotka | Foto: Filip Jandourek

Podle auditu ministerstva financí je totiž klíčový systém problematický a zatím ho pozastavila. Sobotka požaduje co nejrychlejší řešení situace.

„Budu chtít, aby ministerstvo financí a ministerstvo pro místní rozvoj postupovalo tak, aby nedošlo ke zdržení. To je jednoznačně vůle, kterou jsem vyjádřil jako předseda vlády minulý týden a vyjádřím ji na vládě,“ uvedl Sobotka.

„Pevně věřím, že jak pan místopředseda vlády Babiš, tak ministryně Šlechtová si nyní uvědomují svoji odpovědnost, protože je to v tuto chvíli na nich. Ostatní jsou připraveni,“ tvrdí premiér.

Šéfka resortu pro místní rozvoj Karla Šlechtová za hnutí ANO zprávu auditorů zpochybňuje. Už v pátek řekla, že kvůli auditu je ohroženo čerpání 650 miliard korun. Resort financí pod vedením Andreje Babiše z téhož hnutí si naopak za auditem stojí.

Podle předsedy opoziční ODS Petra Fialy hrozí, že kvůli sporu Česko nezačne dostávat peníze z eurofondů včas.

„Pokud se nevyřeší otázka monitorovacího systému, tak prostě nebudeme čerpat. Možnost čerpání peněz běží už od roku 2014 a Sobotkova vláda nedokázala připravit podmínky tak, abychom mohli opravdu účinně čerpat,“ prohlásil Fiala v České televizi.

mka, Jaroslav Gavenda Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme