Rektoři souhlasí s novelou vysokoškolského zákona, ve sněmovně by neměla narazit

Rektoři vysokých škol podporují novelu vysokoškolského zákona. Shodli se na tom na zasedání pléna České konference rektorů v Křtinách na Blanensku. Novela mění pravidla akreditace vysokých škol, upravuje možnost odebírání neoprávněně získaných titulů, poplatky za uznávání vzdělání či působení zahraničních škol a jejich poboček v Česku. Zvyšuje i sociální stipendia.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Marcel Chládek

Marcel Chládek | Foto: Filip Jandourek

Ve sněmovně by podle ministra školství Marcela Chládka z ČSSD neměla mít novela větší problém.

„Spíše zaznívá debata, jestli se tam něco nemá přidat, například možnosti přístupu nebo většího otevření lidem k titulu profesor. Ale jak řekli zástupci vysokých škol zcela jednoznačně, podporují tento návrh a žádají Poslaneckou sněmovnu, aby tam nedělala žádné zásadní změny.“

Ministr Chládek také řekl, že by vysoké školy mohly dostávat peníze v závislosti na uplatnitelnosti svých studentů. Úřad chce spolu s rektory vytvořit novou metodiku, podle které by už od příštího roku měl rozdělovat více než 23 miliard korun.

„Podle kvality vysoké školy a také uplatnitelnosti. Pokud je obor uplatnitelný, nebo naopak je velké množství absolventů této školy na úřadu práce, nebo nejsou uplatnitelní v tom oboru, ale jsou v jiném, tak to se bude odrážet ve financování vysokých škol,“ řekl Marcel Chládek.

Igor Maňour, Tereza Kadrnožková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme