Nelegálních migrantů rapidně přibývá, přes Česko se snaží dostat na Západ

V Česku za poslední měsíce dramaticky přibylo nelegálních běženců. Chtějí se odsud dostat na Západ, kde na ně podle jejich představ čeká lepší život. Jen za první čtyři měsíce tohoto roku cizinecká policie zadržela 870 cizinců, kteří mířili do Německa. To je dokonce o 150 migrantů více, než se snažilo do Spolkové republiky dostat za celý minulý rok.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Uprchlíci, nelegální migrace, migranti

Uprchlíci, nelegální migrace, migranti | Zdroj: Reuters

S bezmocným výrazem a skloněnou hlavou nastupovalo v sobotu večer devět Somálců v poutech do policejního auta.

Z policejních záběrů je vidět, že jde převážně o mladé lidi. Šest mužů oblečených v mikině a džínách a tři ženy v dlouhých sukních. Pražská cizinecká policie je zatkla na Florenci, když chtěli odjet autobusem za Západ.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Česku rapidně přibývá nelegálních migrantů, kteří odsud míří do Německa. Více zjišťovala redaktorka Markéta Chaloupská

„Všichni jsou podezřelí ze spáchání trestného činu padělání a pozměnění veřejné listiny, jelikož se prokazovali falešnými, padělanými cestovními doklady,“ popisuje Jan Daněk z pražské policie.

Takových případů je čím dál tím víc. Podle aktuálních statistik policie zadržela jen v letošním roce dalších 870 cizinců, kteří mířili do Německa.

„Tento nárůst byl způsoben jednak vysokým počtem občanů Kosova, kteří začali chodit především do Německa, a dále byl tento trend způsoben zvýšeným počtem občanů Sýrie, Afghánistánu, Pákistánu a Iráku,“ vysvětluje vedoucí oddělení analýzy rizik cizinecké policie Vladimír Takáč.

Kontroly v autobusech

Postup migranti většinou zvolí následující - pomocí pašeráků se dostanou do Maďarska, kde požádají o azyl a přes Česko pak míří na Západ.

„Faktem je, že na konci roku 2014 byla drtivá většina běženců nalezena právě ve vlacích, zatímco trendem těchto dnů jsou záchyty nelegálních migrantů v úkrytu nákladních automobilů nebo právě v dálkových autobusech,“ přiblížila mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová.

Minimálně jednou do měsíce cizinecká policie kontroluje i autobusy soukromé firmy Student Agency. „Kontroly znamenají nepříjemnosti především pro naše cestující, protože vždy způsobí zpoždění spoje - obvykle je to ale do 15 minut,“ upřesňuje Radka Šťávová ze Student Agency.

Individuální přístup

Podle Eleny Tulopové z Konsorcia nevládních organizací pracujících s migranty by měly úřady k jednotlivým uprchlíkům přistupovat individuálně. „Zvlášť ti lidé, kteří se sem dostávají z válečných konfliktů, jako třeba ze Sýrie, tak by se u nich mělo posuzovat, jestli by nemohli požádat o mezinárodní ochranu a získat azyl místo toho, aby je vrátili do jiných zemí Evropské unie, které už teď jsou přetížené.“

Zadržené cizince policie většinou převeze do speciálního zařízení v Bělé pod Bezdězem. Tam jsou do doby, než kriminalisté zjistí jejich skutečnou identitu. Pak jsou převezeni tam, kde požádali o azyl.

Petr Vavrouška, Vít Pohanka, Markéta Chaloupská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme