Většina rektorů se na protest nezúčastní jmenování nových profesorů

Kvůli tomu, že prezident odmítl jmenovat tři navržené profesory, plánují rektoři částečný bojkot čtvrtečního slavnostního aktu. Miloš Zeman má výhrady vůči Jiřímu Fajtovi a Ivanu Ošťádalovi z Univerzity Karlovy a Janu Eichlerovi z Vysoké školy ekonomické.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr školství Marcel Chládek předal jmenovací dekret 77 novým profesorům

Ministr školství Marcel Chládek předal jmenovací dekret 77 novým profesorům | Foto: Jaroslav Gavenda

U prvního z nich vadí prezidentovi zpochybňovaná smlouva, u dalších dvou údajně sporná minulost.

Mezi rektory, kteří do pražského Karolina nedorazí, je Libor Grubhoffer z Jihočeské univerzity. Prezidentovo rozhodnutí považuje za nepřijatelné.

„Opět přispěje k nějakému hrocení vztahu s akademickou obcí, respektive s představiteli univerzit. Vidím to jako nešťastný krok hlavy našeho státu a je to jenom další poťouchlost v řadě poťouchlostí, kterých se z Hradu dočkáváme,“ upozornil.

Souhlasí s ním i poslanec hnutí ANO a bývalý rektor Masarykovy univerzity Jiří Zlatuška. Argumenty hlavy státu jsou podle něj absurdní.

„Ani bych je nenazýval důvody. Prezident republiky nemá takovéto právo, má dostát zákonům a ty mu žádnou takovouto diskreci nedávají. Pokud by se to nazvalo důvody, tak by to muselo být v řádném odůvodnění a ty důvody by musely být také následně přezkoumatelné včetně přezkumu soudu,“ dodal.

Trojice prý 'morálně selhala'

Všichni tři docenti splnili zákonné podmínky pro jmenování profesory. Jejich součástí není lustrační osvědčení, prezidentovi přesto vadí možná spolupráce Ivana Ošťádala a Jana Eichlera s komunistickými tajnými službami.

V případě ředitele Národní galerie Jiřího Fajta zase Zeman zdůvodňuje svůj krok informacemi Mladé fronty Dnes o nerealizované smlouvě mezi galerií a Komerční bankou.

„Je třeba si uvědomit, že jde o ústavní akt. Ten akt má velkou vážnost, jde o jmenován profesorů prezidentem republiky, a nemůžete chtít po prezidentu republiky, aby připojil svůj podpis na jmenovací dekret někoho, kdo nějakým způsobem morálně selhal,“ vysvětlil hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

Prezident Miloš Zeman už v minulosti odmítal jmenovat profesorem literárního historika Martina C. Putnu.

Prezident Zeman odmítl jmenovat tři navržené vysokoškolské profesory
Ministr školství předal dekrety novým profesorům. Zeman se aktu nezúčastnil
Prezident bude i nadále jmenovat profesory vysokých škol. Za určitých podmínek
Ministr školství jmenoval 85 nových profesorů. Čekali na to řadu měsíců
Inauguraci nového rektora Univerzity Karlovy přihlížel i prezident Zeman

Martin Karlík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme