Pražští radní po 16 letech odvolali ředitele záchranky Schwarze

Pražští radní dnes po 16 letech odvolali z funkce ředitele záchranné služby hlavního města Zdeňka Schwarze. Ve funkci skončí 30. června, řekl radní pro zdravotnictví Radek Lacko (ANO). Praha podle něj vypíše výběrové řízení. Rozhodnutí padlo po vleklých sporech mezi vedením záchranky a zaměstnanci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ředitel Zdravotnické záchranné služby hlavního města Prahy Zdeněk SCHWARZ ve studiu Reginy

ředitel Zdravotnické záchranné služby hlavního města Prahy Zdeněk SCHWARZ ve studiu Reginy | Foto: Eva Dvořáková

„Rada hlavního města Prahy zjistila, že v průběhu této organizace nejsou ve vztahu k zaměstnancům vztahy ideální. A tak se rozhodla, že po 16 letech, kdy je ve funkci pan ředitel, vypsat výběrové řízení,“ vysvětlil Lacko stručně rozhodnutí města.

Po odchodu ředitele už více než rok volala část zaměstnanců a tamní odbory. Letos v lednu vyhlásili stávkovou pohotovost, kterou podpořilo 170 z 430 zaměstnanců záchranné služby.

Přehrát

00:00 / 00:00

Šéf pražské záchranky končí ve funkci. Rozhodnutí radních okomentovali předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví Dagmar Žitníková a bývalý primátor Bohuslav Svoboda

Zaměstnanci si stěžovali na špatné chování vedení záchranky. Situace se vyhrotila poté, co dispečerky požádaly, aby jim byla proplácena celá 12hodinová směna včetně přestávky, protože ji nemají čas čerpat. Záchranáři si stěžovali také na to, že jsou přetěžováni, protože je jich málo. Vadily jim i změny ve složení posádek sanitek.

Magistrát jako zřizovatel nechal kvůli stížnostem zaměstnanců vypracovat v záchrance audit. Ten sice nedoporučil personální změny, ale konstatoval, že ředitel vede záchrannou službu autoritativně, což způsobuje špatnou pracovní atmosféru.

Zdeněk Schwarz své odvolání nekomentoval, Českému rozhlasu dnes sdělil, že se k celé kauze podrobněji vyjádří až na páteční tiskové konferenci. Dříve ale kritiku opakovaně odmítal.

„Audit jen potvrdil to, co jsme říkali a co jsme očekávali. My jsme se ničeho nedopustili, organizace funguje a všechna obvinění vznesená ze strany odborářů vůči mně a managementu organizace byla nepravdivá,“ uvedl Schwarz minulý týden.

Odbory odvolání vítají, ODS ho kritizuje

Předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví Dagmar Žitníková očekává, že odchodem Schwarze se vyhrocená situace v pražské záchrance uklidní.

„Komunikace s panem ředitele probíhala velmi špatně. Zaměstnanci si stěžovali na konkrétní špatné pracovní podmínky, stěžovali si na to, že je jich málo, že nemají pomůcky, které mají třeba zaměstnanci na jiných zdravotnických záchranných službách. Já doufám, že toto rozhodnutí přinese zklidnění pro práci záchranářů v Praze,“ řekla.

Postup vedení města kritizují opoziční občanští demokraté. Podle poslance a bývalého primátora za ODS Bohuslava Svobody byl odvolán maximálně schopný manažer, který z pražské záchranky vybudoval službu na špičkové evropské úrovni.

„To je věc, kterou nic nezpochybní. Proto si myslím, že jednání o interpersonálních problémech by mělo být jednání, které by hledalo řešení komplexní a ne řešení zkratkovité v odvolání ředitele, protože podle mého názoru to tu situace nevyřeší a nezlepší,“ podotkl Svoboda.

ČRo, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme