Čeští záchranáři zůstanou v Nepálu déle, prodloužení jejich mise schválila vláda

Tým českých záchranářů, který pomáhá v Nepálu po ničivém zemětřesení, zůstane v zemi o 15 dnů déle. Nepálská strana požádala o prodloužení jejich mise, když zemi postihly další mohutné otřesy, a česká vláda to dnes schválila. Nepál poničila série zemětřesení, při které zemřelo přes 8 tisíc lidí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nepál znovu zasáhly silné otřesy a počet obětí se zvyšuje

Nepál znovu zasáhly silné otřesy a počet obětí se zvyšuje | Zdroj: Reuters

Vyslání českých zdravotníků a hasičů v Nepálu schválila vláda 27. dubna, dva dny po ničivém zemětřesení. Uvolnila na to 20 milionů korun.

Podle původních plánů mělo 36 lékařů, zdravotních sester a hasičů v zemi působit 14 dní. Nyní vláda schválila prodloužení jejich pobytu.

Traumatým ČR je mobilní zdravotnický útvar poskytující chirurgickou, traumatologickou a resuscitační péči a pomoc při popáleninových úrazech na místě hromadného neštěstí a katastrof v zahraničí. Tvoří ho zdravotníci a příslušníci Hasičského záchranného sboru Praha.

„Začíná se připravovat dovybavení české základny. Letadlo se zásobami a vybavením bude odlétat v noci z pátku na sobotu. Během dneška se také tým na místě bude domlouvat o tom, kteří ze zdravotníků a hasičů by chtěli vystřídat. Podle toho se postaví nový tým,“ přiblížila mluvčí hasičů Nicole Zaoralová.

Na palubě letadla bude také humanitární pomoc od českého Červeného kříže, hlavně zdravotnický materiál.

Humanitární organizace vybraly přes 35 milionů

Doplněním oficiální pomoci Česka jsou také aktivity humanitárních neziskových organizací, které pořádají veřejné sbírky. Vybraly už přes 35 milionů korun.

Například na sbírková konta společnosti ADRA lidé doteď poslali 3 a půl milionu korun. V současné době se do země postižené ničivým zemětřesením posílá především materiál na stavbu provizorních přístřešků.

„ADRA pomoc směřuje do tří okresů,Dhading, Kavre a Lalitpur, které se nacházejí blízko hlavního města Káthmándú. V těchto okresech rozdáváme plachty na stavbu provizorních obydlí, balíčky s nářadím pro jejich stavbu. Ve spolupráci se společností Global Medics jsme v pondělí postavili velkoprostorový stan pro ambulantní léčbu a léčbu lidí v táborech,“ popsala pomoc Kateřina Piechowicz ze společnosti ADRA.

Ničivé zemětřesení o síle 7,8 stupně zasáhlo Nepál v sobotu 25. dubna, zemřelo přes 8 tisíc lidí a více než 18 tisíc bylo zraněno. Začátkem tohoto týdne postihly zemi další otřesy o síle 7,4 stupně, přibylo 6 desítek obětí a 2 tisíce zraněných.

Lenka Jansová, Věra Pfeifferová, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme