Česko čekají v létě rekordní uzavírky silnic, najít objížďku bude těžké

Řidiči musejí o letošních prázdninách počítat s dosud největšími uzavírkami silnic. Kraje dostaly na jejich rekonstrukci skoro čtyři a půl miliardy korun, dalších 200 milionů pak získá Praha. Ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) na dnešním setkání lídrů českého stavebnictví upozornil, že bude problém najít objízdné trasy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dan Ťok

Dan Ťok | Foto: Filip Jandourek

Přesný plán uzavírek ministerstvo zatím nemá. Podle Ťoka se ale budou z peněz pro kraje financovat desítky až stovky projektů.

„Co se týká našich úseků, tak to jsou zejména projekty, které jsou v okolí dálnice D1,“ uvedl ministr dopravy.

Plán oprav bude koordinovat komise ministerstva dopravy, i přesto podle šéfa resortu mohou někde práce blokovat objízdné trasy. Týkat by se to mohlo právě okolí dálnice D1, na které se bude v létě opravovat hned pět úseků.

Přehrát

00:00 / 00:00

Česko čekají v létě kvůli opravám rekordní uzavírky silnic. Na podrobnosti se Radiožurnál ptal šéfa Asociace krajů a hejtmana Jihomoravského kraje Michala Haška

„Pokud by se na dálnici D1 něco stalo v té době, to znamená nějaká havárie nebo nutnost objíždění, tak bude docela složité hledat objízdné trasy. Ve stejné době budou kraje čerpat oněch 4,4 miliardy a mohou některé úseky svých cest, které by mohly být použity pro objížďky, uzavřít,“ upozornil Ťok.

Předseda Asociace krajů a hejtman Jihomoravského kraje za ČSSD Michal Hašek připomněl, že na některých místech dobíhají také projekty měst a obcí, které s dopravou přímo nesouvisí.

„Jedná se o kanalizace, vodovody, případně plynofikace, protože je to poslední rok, kdy je možné čerpat prostředky Evropské unie ze starých evropských fondů. Tyto tři okamžiky se setkaly v roce 2015 a to skutečně bude znamenat, že na stovkách míst v zemi bude omezen provoz,“ řekl Hašek.

Na souběh oprav v kritických místech podle něj musí reagovat dálniční policie a Ředitelství silnic a dálnic. „Musí upravit provoz jak z hlediska dopravních značek, tak z hlediska dohledu nad bezpečností silničního provozu ze strany dopravní policie,“ podotkl hejtman.

Martin Hromádka, Petra Hosenseidlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme