Poslanci zatím nezřídili vyšetřovací komisi k pražskému tunelu Blanka

Sněmovna odložila zřízení vyšetřovací komise k pražskému tunelovému komplexu Blanka. Nejdříve chce vybrat předsedu vyšetřovací komise k ostravskému úseku dálnice D1. To se jí nedaří už několik měsíců.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tunel Blanka

Tunel Blanka | Foto: Filip Jandourek

Zřídit komisi k tunelu Blanka navrhlo hnutí ANO, které o to požádala pražská primátorka Adriana Krnáčová.

Návrh kritizoval zejména zástupci opozičních TOP 09 a Starostů a ODS. Podle poslance Daniela Korteho z TOP 09 by se Blankou měl zabývat hlavně pražský magistrát, sněmovní komisi považuje Korte za zbytečnou.

„Není to státní stavba, je to čistě záležitost hlavního města Prahy. Domnívám se, že hlavní město má dostatek svých vlastních kontrolních mechanismů, které by mělo použít,“ uvedl Korte.

Stavba tunelu Blanka, který bude součástí severozápadního dílu vnitřního okruhu metropole, si vyžádá asi 37 miliard korun. Náklady budou proti původním předpokladům nejméně o šest miliard vyšší. Stavět se začalo za primátora Pavla Béma (ODS), podle plánů se měl tunel otevřít už před čtyřmi lety, termín se ale kvůli průtahům několikrát oddaloval. Minulá městská rada slibovala loňský prosinec, nynější radní letošní duben a nyní polovinu září.

Argumentoval také tím, že město vede kvůli výstavbě tunelu různé spory a arbitráže. „Jsou-li podány nějaké trestní arbitráže, já to nevím, ale dokud tato šetření nebudou ukončena, tak je naprostý nesmysl zřizovat vyšetřovací komisi, protože se ani k těm spisům nedostanete,“ dodal poslanec.

Vznik komise naopak podpořil v debatě například Martin Komárek (ANO), který prý chápe strach a demagogii ze strany TOP 09 a ODS. "Pokud chceme vidět světlo na konci tunelu, založme tuto komisi," nabádal sněmovnu.

Další poslanci poukazovali na to, že sněmovna už loni v říjnu založila komisi k výstavbě dálnice D47, ale protože dosud nemá předsedu, nemůže začít pracovat. Předseda KSČM Vojtěch Filip pak prosadil odklad rozhodnutí o komisi k Blance, jeho návrh podpořili poslanci všech klubů kromě ANO.

Tunel Blanka | Foto: Český rozhlas

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme