Premiér navrhne odvolání ministra Chládka, kvůli informaci o šikaně podřízených

Premiér Bohuslav Sobotka navrhne v nejbližších dnech odvolání ministra školství Marcela Chládka (oba ČSSD). Odkázal na informace v dnešní Mladé frontě Dnes o šikaně podřízených na ministerstvu, nechce je prý zlehčovat. Chládek by byl prvním odvolaným ministrem současné vlády za sociální demokracii.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Marcel Chládek

Marcel Chládek | Foto: Filip Jandourek

Deník upozornil na skutečnost, že ministerstvo školství v poslední době opustila řada zaměstnanců, převážně žen. Ty za hlavní důvod odchodu označují nevhodné chování ministra Chládka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na odvolání ministra školství Marcela Chládka reagovali Marian Jurečka z KDU-ČSL a Anna Putnová z TOP 09

Z ministerstva školství od nástupu Chládka 29. ledna 2014 odešlo devět žen, desátá si vzala neplacené volno, píše MF Dnes.

Chládek podezřením z nevhodného chování k zaměstnancům čelil už dříve. Loni v květnu ho ke změně chování vyzval i premiér Bohuslav Sobotka.

Chládek za odvoláním vidí spor s Babišem

Ministr na dotazy deníku neodpověděl, obvinění ze šikany však popřel. „Jedná se o nesmysly, pomluvy a nepodložené drby,“ řekl Chládek. Večer pak vydal prohlášení, v němž za hlavní důvod odvolání označil spor s Babišem o peníze pro resort školství.

„ Osobně důvody k tomu, abych rezignoval, nevidím. Jsem přesvědčen, že by se nemělo ustupovat připravenému lynči médií, které vlastní Andrej Babiš. “

„Respektuji rozhodnutí pana premiéra. Osobně důvody k tomu, abych rezignoval, nevidím. Jsem přesvědčen, že by se nemělo ustupovat připravenému lynči médií, které vlastní Andrej Babiš, taková akce totiž v budoucnu může být použita proti jakémukoli členovi vlády včetně premiéra,“ napsal Chládek.

Podle něj je jádrem sporu s Babišem výše rozpočtu školství a sportu na příští rok. „Ať už bude ministrem školství kdokoli, snižování finančních prostředků do této oblasti trvale poškodí české školství a nebude tím ani naplněno programové prohlášení vlády,“ tvrdí ministr školství.

Sobotka hledá nového ministra

Podle premiéra je Marcel Chládek „nejlepším ministrem školství za posledních deset let“, ale přestal podle něj splňovat nároky spojené s vysokou ústavní funkcí člena vlády.

PŘEHLEDNĚ: Reakce politiků na odvolání ministra školství Marcela Chládka

Číst článek

„Respektuji fakt, že při našem dnešním rozhovoru ministr Chládek nařčení publikovaná v MF Dnes odmítl jako nepravdivá, chce se proti nim bránit a svou rezignaci by vnímal jako jakési 'přiznání viny',“ uvedl premiér Bohuslav Sobotka.

„Současně nechci, aby zveřejněnými podezřeními vůči chování ministra Chládka a diskusí o nich bylo jakkoliv zatíženo fungování ministerstva školství a práce sociální demokracie ve vládě. V nejbližších dnech proto navrhnu odvolání Marcela Chládka z funkce ministra školství a budu se zabývat výběrem jeho nástupce za ČSSD,“ doplnil Sobotka.

ČRo, mka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme