Cestovní kanceláře řeší stovky dotazů kvůli uprchlíkům na ostrově Kos

Stovky klientů se obracejí na cestovní kanceláře kvůli přílivu uprchlíků na řecké ostrovy u tureckého pobřeží. Jen na ostrov Kos v posledních dnech připlula více než tisícovka lidí z Afghánistánu a Sýrie. Řecké úřady i české cestovní kanceláře ale turisty uklidňují, že přítomnost běženců by jejich dovolené ovlivnit neměla.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Afghánský přistěhovalec spí na lavičce před policejní stanicí na ostrově Kos

Afghánský přistěhovalec spí na lavičce před policejní stanicí na ostrově Kos | Zdroj: Reuters

Zástupci českých cestovních kanceláří Radiožurnálu potvrdili, že zájem klientů o informace je opravdu velký. Na rozdíl třeba od britských turistů ale nejde o stížnosti.

„Zrušení zájezdu jsme nezaznamenali, na druhou stranu od včerejška evidujeme zvýšenou frekvenci dotazů na naše call centrum na situaci především na ostrově Kos,“ řekl Stanislav Zíma z EXIMtours.

Jeho slova potvrzuje i mluvčí CK Fischer Jan Osúch. „Od včerejšího dne nám volalo několik desítek klientů a chtějí vysvětlit situaci, jak to tam přesně s imigranty vypadá.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Cestovní kanceláře řeší stovky dotazů kvůli uprchlíkům na ostrově Kos. Podrobnosti zjišťoval Zdeněk Novák

Přítomnost uprchlíků na ostrově nepopírají ani zástupci cestovek, ani řecké úřady. Dovolené turistů by to ale nemělo ovlivnit, jak potvrzuje i spolupracovnice Českého rozhlasu v Řecku Pavla Smetanová.

„Uprchlíci obsadili jeden vybydlený hotel, kterýž je úplně mimo centrum. Jsou tam opravdu pod policejním dohledem, jezdí tam za nimi Řekové a snaží se o ně postarat. Nebyl zaznamenán žádný případ zvýšené kriminality,“ uvádí.

Kromě hotelu a nedaleké pláže je víc běženců v okolí policejní stanice a v přístavu. Vesměs ale jak obyvatelé Kosu, tak cestovní kanceláře odmítají zprávy britského bulváru o údajném obležení ostrova uprchlíky. V zásadě prý není situace dramaticky odlišná od předchozích let nebo od jakéhokoli evropského města, kde se pohybují bezdomovci.

Situace prý není dramatičtější než v minulých letech

Ostrov rozhodně není cílovou stanicí uprchlíků, a protože Kos i přilehlé ostrovy žijí hlavně z cestovního ruchu, je v zájmu všech uprchlíky poslat dál hned, jak je to možné.

„Někteří uprchlíci, kteří se dostanou na místní policii, dostanou přechodné vízum na šest měsíců a oni je potom odvážejí hromadně do centra Atén, protože tam se o ně v rámci řeckých možností mohou nějakým způsobem postarat nebo tam potom ti lidé čekají na odvoz do dalších zemí,“ popisuje Pavla Smetanová.

Poněkud paradoxní je také to že, původní, podle všech dotázaných poplašná zpráva pocházela od britských turistů. Řekové si totiž často víc stěžují na chování neurvalých Britů než na uprchlíky, z nichž někteří si útěkem zachraňují holý život.

Martin Hromádka, Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme