Úplný zákaz kouření v hospodách schválila vláda, platit má od příštího roku

Cigaretový kouř možná zmizí z restaurací, koncertů nebo jiných společenských akcí. Se zákazem kouření na takových místech počítá návrh zákona, který dnes schválila vláda. Norma taky zakazuje prodej cigaret a alkoholických nápojů v automatech. Návrh teď míří do sněmovny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cigarety, kouření, tabák (ilustrační foto)

Cigarety, kouření, tabák (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

„Důvodem je nejenom ochrana návštěvníků-nekuřáků v těchto prostorách, ale i zaměstnanců, kteří nemají možnost se rozhodnout, jestli budou v kuřáckém, nebo nekuřáckém prostředí,“ řekl již dříve ministr Svatopluk Němeček z ČSSD.

Za porušení zákazu kouření ve veřejných prostorách by kuřákům podle návrhu zákona měla hrozit pokuta 5000 korun, provozovatelům až 50 tisíc. Pokud se třeba v baru objeví opilé dítě, provozovatel bude muset na dva dny zavřít.

Přehrát

00:00 / 00:00

O plošném zákazu kouření mluvili náměstkyně ministra zdravotnictví Lenka Teska Arnoštová a Vlastislav Šos z Asociace hotelů a restaurací

Nesměly by se také prodávat cigarety ani alkohol v automatech. A podle národního protidrogového koordinátora Jindřicha Vobořila by mohla legislativa v budoucnu ještě zpřísnit:

„Stále jsou v zákoně vcelku volně dostupné tabákové výrobky v prodeji kdekoliv, nemáme žádné licencované obchody nebo prodejny. V podstatě ten zákon v tuto chvíli zakazuje pouze prodej ve školních a zdravotních zařízeních.“

Větší pravomoci obcím

Ministerstvo chce také umožnit obcím, aby mohly zakázat kouření v místech, kde se pro to samy rozhodnou. Nejde třeba o předzahrádky restaurací, ale hlavně o okolí škol a sportovišť.

„V tomto jsme hodně zaostali za zbytkem civilizované Evropy. V okamžiku, kdy toto opatření bude schváleno, pouze se dostaneme do hlavního proudu evropských zemí. V ochraně před kouřením jsou mnohem dále,“ zmínil ministr zdravotnictví.

Pro plošný zákaz kouření v restauracích je podle studie studentů Univerzity Karlovy a společnosti Ipsos stále víc Čechů. Podle jejich závěrů, zveřejněných v dubnu, podporuje konec cigaretového kouře v hospodách, barech a jiných podnicích už 78 procent obyvatel.

Výhrady mají hostinští i část opozice

Ministr zdravotnictví k návrhu zákona ještě očekává živou debatu ve sněmovně. „Je to téma, které se dotýká spousty lidí, které někteří i z kuřáků berou velmi emocionálně, kde těch zájmů a názorů je celá řada,“ připustil Němeček.

„Takže se obávám toho, že bude mnoho desítek, možná stovek pozměňovacích návrhů, ale od toho koneckonců Poslanecká sněmovna je, aby tento proces proběhl a aby se případně odstranily nějaké nedostatky toho zákona, pokud tomu tak je.“

Podle části opozice chystaný zákon omezuje svobodu podnikání. „Chci, aby lidé ve společnosti přestali kouřit vlastním rozhodnutím, a ne že budu postihovat hospodské. Dokud je tato droga, a pro mě to je droga, tak buď budeme bojovat osvětou a dalšími prostředky proti tomu, aby lidé skutečně přestali kouřit, anebo je budeme někam vyhánět,“ poznamenal František Laudát z TOP 09.

Podle průzkumu Eurobarometru v Česku holduje nikotinu přes 24 procenta dospělé populace. To je pátý největší podíl v Evropské unii. Více se kouří v Řecku, Maďarsku, Irsku a v Estonsku.

S úplným zákazem kouření ve stravovacích zařízeních nesouhlasí Asociace hotelů a restaurací. Podle ní je přístup politiků nekoncepční. Pře pár lety totiž museli provozovatelé restaurací stavebně oddělovat kuřácké a nekuřácké prostory.

„Ten zákon se novelizoval v roce 2009. V roce 2009 se mu provozovatelé, kteří chtěli mít oddělený prostor pro kuřáky, přizpůsobili. Takže ty investice, které do toho vložili, v podstatě vyjdou vniveč, protože už nebudou potřeba,“ řekl Radiožurnálu šéf asociace Václav Stárek.

Provozovatelům restaurací se nelíbí ani nařízení, aby v každé nabídce byl alespoň jeden nealkoholický nápoj lacinější než pivo.

„Nesouhlasíme s tím, že vůbec jakákoliv cenová regulace může v roce 2015 někoho napadnout a projít vládou. Regulace cen, která je mimo daně. To znamená, ať je to spotřební daň, ať je to DPH, jakákoliv daň, která se musí odvádět – to je naprosto v pořádku. Ale stanovovat někomu, za kolik by měl co prodávat, to si myslím, že je hodně za čárou,“ uvedl viceprezident asociace Vlastislav Šos.

Ekonomické dopady

Na cigaretách hodně vydělává stát. Dříve přinášeli kuřáci na daních do státního rozpočtu kolem 45 miliard korun ročně. Daň totiž tvoří přes 80 procent ceny. Po zvyšování daní začal tento příjem mírně klesat, ovšem stále jde o dost peněz.

Letos jen od ledna do března vybral stát na spotřební dani z tabákových výrobků už 10 miliard korun. Změní to ovšem také to, že vláda dnes schválila další zdražení cigaret - příští rok o 3 až 4 koruny na krabičku, v dalších dvou letech o korunu až dvě.

Ministerstvo zdravotnictví při předkládání návrhu zákona uvádělo, že pokud by se podařilo snížit spotřebu tabáku o pět procent, klesnou příjmy státního rozpočtu o 2 miliardy korun. Pro zdravotní a sociální resort by to ale znamenalo díky poklesu nemocnosti úsporu 5 a půl miliardy korun ročně. V tomto odhadu jsou ale započítány všechny návykové látky.

Zákaz kouření v restauracích v zemích EU | Foto: Český rozhlas

Kouření omezené zákonem ve světě | Foto: Český rozhlas

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme