Dárci krve ohroženi infekcemi nejsou, podle lékařů je odběr bezpečný

Kolem darování krve panují různé mýty a předsudky. Třeba to, že se při odběru může člověk nakazit. To je ale podle lékařů velký omyl. Riziku se totiž vystavuje pacient, který krev v podobě transfuze přijímá. Proto je důležité, aby dárce krve před odběrem netajil jakékoliv informace, které by mohly pacienta ohrozit. Krev od jednoho člověka totiž mohou dostat i tři další lidé, protože po odběru ji zdravotníci rozdělí na červené krvinky, destičky a plazmu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Daruj krev s českým rozhlasem, darování krve, krevní transfuze, krev

Daruj krev s českým rozhlasem, darování krve, krevní transfuze, krev | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

„Krev po odběru musí tři čtvrtě hodiny čekat, než se může zpracovávat. Pak se dá do centrifugy a po stočení se krev zpracovává na automatických lisech,“ říká vrchní laborantka pražské Thomayerovy nemocnice Jaroslava Senohrábková.

Přehrát

00:00 / 00:00

Krev od jednoho dárce můžou dostat až tři lidé. V laboratoři Thomayerovy nemocnice natáčela Iveta Záleská

Zatímco dříve se používala plná krev, dnes se otáčivým pohybem centrifugy v délce 20 minut jednotlivé složky krve oddělují.

„Protože se pacientovi zatěžoval oběh množstvím tekutiny, začaly se jednotlivé složky separovat,“ vysvětluje laborantka.

Vak, do kterého se odebírá krev dárce, je v laboratoři sterilně spojen hadičkami. K jeho otevření tak vůbec nedojde. Pokud se hadička přetrhne, celý odběr je zlikvidován.

Podle primáře transfuzního oddělení Petra Turka se současná medicína bez transfuzí nedokáže obejít:

"Část lidí se domnívá, že krev není potřeba odebírat. Že se všechna léčiva vyrábí nějakou umělou cestou. Dalším mýtusem je, že se obávají infekce na transfuzním oddělení. Neuvědomují si, že se už víc než čtvrt století výlučně používá jednorázový materiál.“

Dárců krve pomalu ubývá, lékaři se snaží trend zvrátit

Číst článek

Dalším mýtem je, že homosexuálové nesmí darovat krev. „Bohužel v České republice je získání infekce HIV velmi úzce spojeno s pohlavním stykem mezi muži. Nás nezajímá, jestli je člověk homosexuální, ale jestli měl muž v poslední době pohlavní styk s jiným mužem. Testy totiž mají omezenou citlivost, proto se tam nechává určitá bezpečnostní zóna. Takový člověk je z dárcovství vyřazen nejméně na rok od posledního kontaktu,“ dodává Turek.

V laboratoři se po každém odběru vyšetřují všechny virové markery.

„Máme na to automat, takže k žádné záměně nemůže dojít. Toto vyšetření trvá přibližně čtyři hodiny. Teprve potom můžeme propustit odběr k pacientovi,“ popisuje Jaroslava Senohrábková.

Iveta Záleská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme