Za pomoc v hokejové kariéře se prý ve Slavii žádaly statisíce, tvrdí rodiče

Bývalý trenér hokejové Slavie Vladimír Růžička a jeho kamarád Jiří Mouček čelí vážnému podezření. Oba muži chtěli podle svědectví několika rodičů peníze za to, že jejich děti budou moci dál hrát hokej. Na případu pracovali reportéři Českého rozhlasu přes dva měsíce. Mluvili s desítkami lidí z hokejové komunity, a to nejen rodiči, ale i hráči, trenéry či hokejovými manažery. A pokusili se sestavit co možná nejpřesnější obrázek toho, jak dnešní situace vypadá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Reprezentační trenér Vladimír Růžička čelí policejnímu vyšetřování

Reprezentační trenér Vladimír Růžička čelí policejnímu vyšetřování | Foto: Filip Jandourek

„Synovi byla nabídnuta smlouva s tím, že účast v družstvu mužů není podmíněna jen hokejovou dovedností, ale zároveň taky vztahem ke Slavii, který by se měl projevit nějakým peněžním darem, který bychom měli předat panu Růžičkovi,“ vypráví paní Jana v malém panelákovém bytě v Praze.

Její syn hrál hokej od malička ve Slavii. Hokejem se chtěl i živit, a proto začal vyjednávat o profesionální smlouvě. A pak přišla od trenéra Růžičky nabídka: pokud chce dostat profesionální smlouvu, musí trenérovi zaplatit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportéři Radiožurnálu shromáždili svědectví dalších rodičů, kteří otevřeně promluvili o možných korupčních praktikách v českém hokeji

„Šlo o 300 tisíc za to, že se dostane na soupisku kádru extraligy. Když jsem řekla, že raději odejdeme, Růžička řekl, že to na naší situaci nic nemění, protože pak se stejně musí vyplatit z klubu,“ doplňuje paní Jana. Syn tedy v Česku s hokejem skončil a raději odešel hrát do zahraničí univerzitní ligu. Sportem se tak živí dodnes.

Její příběh je jedním z řady, které Český rozhlas nashromáždil. Pátrání reportérů odstartoval případ půlmilionového daru pro trenéra Růžičku, který před několika týdny zahýbal českým hokejovým prostředím. Jen pro připomenutí, nahrávka zveřejněná na internetu totiž naznačuje, že podnikatel Miroslav Palaščák zaplatil tehdejšímu trenérovi hokejové Slavie Růžičkovi peníze za to, že jeho syn bude moci dál hrát hokej.

Přehrát

00:00 / 00:00

V kauze možné korupce v českém hokeji hraje důležitou roli i Jiří Mouček. Právě on měl podivnou transakci zprostředkovat

Zkušenost s trenérem národního mužstva má například i paní Jarmila. Od malička se pohybovala kolem hokeje, sama dokonce jednu dobu hrála. A tak logicky s tímto sportem začal i její syn. S Vladimírem Růžičkou se zná a tykají si spolu.

Reportér: Vy jste měla přímou zkušenost, že si Vám trenér Růžička řekl o peníze?
Paní Jarmila: Bylo to telefonicky, bylo to o sto tisíc. Ale prostě jsem to zamítla. Jsem mu řekla, ať se nezlobí, že to nejde. Nebyla jsem tak bohatá, že bych si to mohla dovolit.
Reportér: Za co to mělo být?
Paní Jarmila: Že by zařídil, že by si to šel zkusit do Brna. Brno tenkrát hrálo první ligu.

Za přestup mladých hokejistů platí rodiče i desítky tisíc, ČSLH plánuje změnu

Číst článek

Na jejím příběhu je jedna pozoruhodná věc. Vladimír Růžička jí prý nabízel, aby syn přestoupil mezi kluby, ve kterých ale Růžička sám netrénoval.

Reportér: Řekl Vám Růžička, jak ty peníze chtěl?
Paní Jarmila: To ne, to bylo na telefon. A že by mě to stálo sto tisíc. Vyrozuměla jsem tedy, že na ruku. Žádným převodem nebo nějakou fakturou nebo že by se to nějak fiktivně za něco schovalo. Prostě bylo to pro něj… do kapsy…
Reportér: Ale on měl zařídit mezi kluby, kde netrénoval? Jak by to udělal?
Paní Jarmila: Ale pan Růžička je bůh, to nevíte…

Trenéra Růžičku jsme sháněli několik dní. Na volání ani SMS zprávy nereagoval. Reportéři Českého rozhlasu ho navštívili i v jeho vile na okraji Prahy. Jeho žena přiznala, že doma je, Růžička ale mluvit nechtěl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Další svědectví ukazují, že o peníze si podle rodičů říkal někdy přímo bývalý kouč Slavie Vladimír Růžička

Zajímavou postavou v českém hokeji je i Růžičkův kamarád Jiří Mouček. Ten se pohyboval v hokejové Slavii v době, kdy tam působil právě Růžička. Ostatně jeho jméno není neznámé. Objevilo se už v kauze Miroslava Palaščáka. Mouček byl ten, jenž si měl podle Palaščáka o „půlmilionový dar“ pro Slavii říct.

Právě s Moučkem jednal například jistý Josef Ptáčník, který měl v edenském klubu dva syny. Nabídku dostal starší z bratrů.

Ptáčník: Mně říkal pan Mouček, že by mu sehnal místo v Mostě, že by mu to Růžička zařídil, když dám 150 tisíc.
Reportér: A Růžička to zařídil?
Ptáčník: Můžu říct, a do toho fakt nevidím, aby nebyly spekulace, ale v Mostě na něj čekali, v Mostě to měl zařízený. Věděli o něm, takže vyfasoval výstroj, začal s nimi trénovat, odehrál přátelák, dal gól, dařilo se mu….

Peníze za to, že jeho syn bude moci hrát, tak Ptáčník slíbil. Ostatně pro hokej by udělal vše: se synem se stěhoval do všech koutů republiky. Kvůli hokeji se mu rozpadlo manželství, jeho žena totiž takový nápor nevydržela.

Otec peníze sháněl, kde se dalo. Sto padesát tisíc za jedno dítě bylo ale nakonec nad jeho síly. „Peníze jsem nesehnal, takže ho během 14 dní vyhodili,“ říká Ptáčník.

Jeho svědectví nepřímo potvrzuje i jeden z manažerů chomutovského hokejového týmu Milan Kašpárek. I tady synové chvíli hráli. „Je pravda, že mi Mouček kvůli Ptáčníkovi volal a vystupoval, jakože ho zastupuje, jako agent,“ tvrdí Kašpárek.

Král: Informacemi ČRo v kauze Růžička se bude zabývat výkonný výbor

Číst článek

Pozoruhodné je, že Mouček byl skutečně schopen leccos zařídit, aniž měl jakoukoli oficiální funkci. Tedy kromě titulu „Růžičkův kamarád“.

„Já Moučka registroval jako kamaráda Vládi Růžičky, na Slavii se pohyboval, měl dokonce přístup i do šaten A týmu. Ale agent rozhodně nebyl. K tomu neměl žádný mandát, a jestli tak jednal, tak to si vysvětlit nedovedu,“ říká dnešní majitel Slavie Vladimír Pitter.

Reportér Radiožurnálu s Jiřím Moučkem mluvil. Mimo záznam všechna podezření odmítl. Na záznam se ale vyjádřit nechtěl, prý mu to zakázal advokát.

S rodinou Josefa Ptáčníka to dopadlo špatně. Nezaplatil a oba synové nakonec s hokejem skončili. Teď živoří a počítají každou korunu. Ten úspěšnější dělá hlídače v supermarketu, kromě hokeje totiž neumí skoro nic.

Podobné svědectví popisuje i další otec, říkejme mu třeba Jan. Jeho příjmení redakce zná. Jan však stále doufá, že se syn k hokeji třeba jednou vrátí, a proto nechce zveřejnit celé své jméno. I jeho měl Jiří Mouček žádat o peníze za to, že jeho syn bude mít možnost hrát.

Jan: Stalo se to v době, kdy syn přestupoval do senior kategorie. A bylo mi panem Moučkem nabídnuto, že zařídí jeho angažmá v Šumperku za sto tisíc korun za sezonu. K tomu nedošlo, protože jsem to odmítl.
Reportér: Říkal Vám, jak by to udělal?
Jan: Předpokládal jsem, že se zná s někým z klubu, který to tam zařídí.

Je samozřejmě možné, že Vladimír Růžička o některých aktivitách svého kolegy nevěděl. Se dvěma rodiči, kteří byli ochotni mluvit na záznam, však jednal přímo trenér Růžička.

Markéta Chaloupská, Janek Kroupa Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme