Fond ohrožených dětí rozhodne v sobotu o budoucnosti Klokánků

Osud takzvaných Klokánků by mohl být v sobotu jasnější. Členové Fondu ohrožených dětí (FOD) o víkendu proberou budoucnost těchto zařízení. Kvůli dluhům fondu jim totiž hrozí konec. Na dvě desítky poboček a pět azylových domů by se mohlo proměnit v pobočné spolky. Ty by pak samy mohly žádat o dotace, snažit se získat peníze a řešit dlužné částky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Budova zařízení Fondu ohrožených dětí Klokánek v Brně-Líšni (ilustrační foto)

Budova zařízení Fondu ohrožených dětí Klokánek v Brně-Líšni (ilustrační foto) | Foto: Alena Podlucká

Změny obsahuje návrh, o němž dnes jednali zástupci ministerstev práce, spravedlnosti a financí a České správy sociálního zabezpečení se zástupkyněmi FOD a poslankyněmi.

„Záleží na členském shromáždění tuto sobotu, zdali podpoří změnu stanov, což je stěžejní bod, od kterého se bude odvíjet situace ohledně Klokánků. Zásadním bodem změny je vytvoření poboček, aby dosáhly na jiné financování a neodebíraly finanční prostředky těm faktickým Klokánkům, které se starají o děti v zařízeních,“ uvedla poslankyně Radka Maxová (ANO).

Přehrát

00:00 / 00:00

Fond ohrožených dětí rozhodne v sobotu o budoucnosti Klokánků. Na detaily navrhovaných změn se Radiožurnál ptal poslankyně Radky Maxové a předsedkyně fondu Marie Vodičkové

V azylových domech by se podle ní měla provést také kontrola hospodaření a efektivity jednotlivých zařízení.

„Je návrh kontroly nákladů v azylových domech a v podstatě i zefektivnění jednotlivých Klokánků, zdali jsou vytíženy dostatečně, či nikoliv. A pokud ne, tak jestli je možnost děti umístit do jiného Klokánku, zařízení třeba prodat a finance použít na splacení dluhu vůči sociální správě,“ upřesnila Maxová. Ministerstva i sociální správa předložené návrhy podporují, dodala.

K navrhované přeměně na pobočné spolky má ale výhrady předsedkyně Fondu ohrožených dětí Marie Vodičková. „Nejsem pro to, aby to bylo dané našim pracovníkům jako povinnost, protože pro někoho to určitě bude přínos, ale pro někoho by to asi přínos nebyl, pouze nějaká administrativa navíc,“ řekla ve vysílání Radiožurnálu.

FOD dluží na sociálních odvodech za 600 zaměstnanců přes 20 milionů korun, desítky milionů pak za provoz a na výplatách. Kvůli dluhům fondu hrozí exekuce, která je pozastavena. Vodičková si v minulosti opakovaně stěžovala na nedostatek peněz a malé příspěvky od státu. Žádala pro Klokánky o mimořádné dotace a výjimky, ministerstvo práce to ale zamítlo. Podle něj fond dlouhodobě špatně hospodařil.

ČRo, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme