Noví profesoři převezmou dekrety. Tři, které prezident odmítl jmenovat, mezi nimi nebudou

V napjaté atmosféře si půjde 42 profesorů do pražského Karolina pro jmenovací dekret. Tři kandidáti, které prezident odmítl jmenovat, mezi nimi nebudou. Dekrety profesorům předá náměstek pro vysoké školy a výzkum Jaromír Veber. Řešení sporu čeká na novou ministryni školství Kateřinu Valachovou. Prezident ji jmenuje ve středu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Inaugurace, rektor Univerzity Karlovy

Inaugurace, rektor Univerzity Karlovy | Foto: Filip Jandourek

Jiří Fajt, Ivan Ošťádal a Jan Eichler - to jsou tři jména, která dělí Hrad a akademickou obec.

Prezident odmítl jmenovat tyto tři navržené vysokoškolské profesory začátkem května. Vadila mu prý jejich sporná minulost. Popudil tak opět proti sobě akademiky, kteří předávání dekretů v pražském Karolinu pravděpodobně bojkotovat nebudou.

Přehrát

00:00 / 00:00

Noví profesoři si v pražském Karolinu převezmou dekrety. Předá jim je náměstek ministra školství Jaromír Veber. Natáčela Lenka Jansová

Fajt je ředitelem Národní galerie a zároveň působí na Filozofické fakultě UK. Prezidentovi se nelíbilo, že Národní galerie údajně chtěla od Komerční banky, aby část sponzorského daru sloužila jako příspěvek k Fajtovu ředitelskému platu. Fajt chce kvůli tomu podat žalobu na ochranu osobnosti.

Ošťádal je pedagogem na katedře fyziky a povrchu plazmatu Matematicko-fyzikální fakulty UK. Důvodem, proč ho Zeman nechtěl jmenovat, byly údajné kontakty s StB. Kandidát ale odmítl, že by se v minulosti dopustil něčeho neetického.

Eichler působí na Fakultě mezinárodních vztahů VŠE. V jeho případě považuje Zeman za problém to, že prý před rokem 1989 působil v propagandistických útvarech československé armády. To ale před časem zpochybnila rektorka VŠE Hana Machková.

Kandidáti podmínky splnili

Předseda České konference rektorů Tomáš Zima už dříve řekl, že odmítnutí kandidáti splnili všechny podmínky pro jmenování:

„Jmenovací proces na vysokých školách probíhá rok až rok a půl. Může se k němu kdokoli vyjádřit, je to veřejná informace. Na žádné ze škol nezaznělo podezření vůči chování těchto tří kandidátů.“

Dekrety dnes předá 35 mužům a 7 ženám náměstek pro vysoké školy a výzkum Jaromír Veber. Ministr školství Marcel Chládek z ČSSD byl před týdnem odvolán a jeho nástupkyně Kateřina Valachová by měla být jmenována ve středu.

Kandidátka na ministryni Kateřina Valachová | Foto: Filip Jandourek

Hojné zastoupení mají lékařské obory, z nichž pochází jedenáct nových profesorů. Poměrně často se objevují také přírodovědné nebo technicky zaměřené obory.

V této skupině byli rovněž jmenováni noví profesoři například pro rybářství, bezpečnost a požární ochranu nebo pěstování lesa.

Ve středu prezident Miloš Zeman předal na Pražském hradě dekrety třem profesorům brněnské Univerzity obrany, odděleně od ostatních.

„Vedle přirozených, odborných kritérií by měl vysokoškolský profesor splňovat i ta mimodborná kritéria, která by nijak nezpochybňovala jeho pověst,“ řekl Zeman.

Kvůli jmenování profesorů by se také měli brzy sejít rektoři s premiérem Bohuslavem Sobotkou z ČSSD a novou ministryní školství Kateřinou Valachovou za ČSSD. Podle ní by povinnost jmenovat profesory mohla v budoucnu přejít například na předsedu Senátu.

„Jde o citlivou záležitost a je potřeba najít určitý konsens nebo rovnováhu mezi důstojností nejvyšších představitelů vysokých škol a panem prezidentem. Nepochybuji o tom, že se nám podaří v nejbližších týdnech najít dohodu,“ poznamenala Valachová.

Kateřina Valachová | Foto: Český rozhlas

Lenka Jansová, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme