GIBS obvinila lektora Policejní akademie. Boural opilý a od nehody chtěl ujet

Obvinění z ohrožení pod vlivem návykové látky si tento týden vyslechl lektor Policejní akademie Karel Kadlec. Generální inspekce bezpečnostních sborů ho vyšetřuje už od března, kdy v pracovní době v opilosti boural v pražských Nuslích a od nehody se měl pokusit ujet. Učitelem na Policejní akademii přesto zatím zůstává.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policejní páska, policie, uzavírka (ilustrační foto)

Policejní páska, policie, uzavírka (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Vysoce postaveného policejního důstojníka zadržela hlídka přímo u nehody. Při dechové zkoušce mu naměřila přes 1,5 promile alkoholu.

Podle zkušených policistů by byl tak jasný případ vyřešen do 14 dnů ve zkráceném přípravném řízení. Jenže Generální inspekci bezpečnostních sborů ležel na stole celé tři měsíce, než policejnímu učiteli sdělili obvinění. „A to z trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky,“ upřesnila mluvčí inspekce Radka Sandorová.

O táhlé vyšetřování se proto začala zajímat komise pro kontrolu GIBS. Podle jejího člena, poslance za TOP 09 Daniela Korteho, ale inspekce za zdržení při vyšetřování nemůže.

„Pan Kadlec se vyzná. Zná zákony a právní možnosti podobně jako pan Rath a kličkuje jako zajíc. Byl podroben dechové zkoušce, odmítl jít na krev. Na základě dechové zkoušky se prováděl znalecký posudek, který napadl a nechal si udělat jiný,“ popsal.

Rektor Policejní akademie, kde Kadlec vedl katedru profesní přípravy, ještě na dotazy, jak bude dál postupovat, neodpověděl. Děkan David Zámek jen informoval, že Karel Kadlec ukončil nemocenskou, kterou nastoupil v březnu hned po nehodě.

Policejní akademie | Foto: Filip Jandourek

Během té doby sice sám rezignoval na post vedoucího katedry a tím se mu snížila i hodnost z plukovníka na podplukovníka, do zaměstnání se ale jako policejní učitel vrátil.

Přitom kancléř rektora Jan Bajura už dřív řekl, že škola může začít v Kadlecově případě jednat, jakmile inspekce zahájí trestní stíhání. „Podle zákona o služebním poměru se zahájí řízení ve věcech personálních,“ řekl.

Inspekce navíc případ ještě neuzavřela. Podle březnových informací TV Nova měl Kadlec při nehodě na náměstí Bratří Synků nabourat hned dvě auta a navíc najet do chodkyně, která mu překážela v cestě, když se pokoušel z místa střetu odjet.

Jestli se další vyšetřování týká právě toho, ale nechtěla inspekce komentovat. „Samozřejmě je to v souvislosti s tou dopravní nehodou,“ dodala bez dalších podrobností mluvčí Radka Sandorová.

Pokud Kadlece soud pravomocně odsoudí, pravděpodobně by to pro něj ze zákona znamenalo úplný konec policejní kariéry.

Simona Bartošová, Evelyna Kulíšková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme