Klokánky povede místo Vodičkové Vaněk. Změnily se také stanovy

Zakladatelka a dlouholetá předsedkyně Fondu ohrožených dětí Marie Vodičková se vzdala funkce. Nahradí ji Jan Vaněk, dosavadní ředitel Klokánku v pražských Štěrboholech. O budoucnosti Klokánků chce příští týden jednat se zástupci vlády. Fond dluží na odvodech za sociální pojištění zhruba 25 milionů korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Marie Vodičková

Marie Vodičková | Foto: Elena Horálková | Zdroj: Český rozhlas

Vedení fondu odsouhlasilo změny, které úřady a ministerstvo práce a sociálních věcí požadovaly před dalším jednáním.

Místo Vodičkové, se kterou úřady odmítaly jednat, bude organizaci nově řídit pětičlenné předsednictvo, které povede právě Vaněk. Fond během pražského zasedání také upravil své stanovy a rozhodl, že provede kontrolu hospodaření.

Změna stanov umožní z poboček a azylových domů Fondu ohrožených dětí udělat takzvané pobočné spolky. Nadále budou fungovat pod zastřešující organizací, ale už nebudou odpovídat za její dluhy. Samy si také budou obstarávat peníze na provoz a žádat kraje o dotace. O tom, které z poboček se stanou pobočnými spolky, rozhodne nové předsednictvo fondu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Fond ohrožených dětí schválil změny ve vedení i plány na záchranu Klokánků. Jednání sledovala reportérka Iveta Záleská

Zadlužených Klokánků se ale tato změna netýká. „Pokud neprojde změna zákona, tak to není možné, protože samostatné Klokánky by nebyly schopny samy o sobě fungovat,“ vysvětlil nový předseda Vaněk.

„Určitě se to musí nějakým způsobem dál řešit. Je to o dalším jednání v Poslanecké sněmovně, s vládou,“ dodal.

S představiteli vlády, zejména těmi z ministerstva práce a sociálních věcí, se chce Vaněk sejít hned zkraje příštího týdne. Věří, že nové vedení Fondu ohrožených dětí bude mít u vlády dveře otevřené.

„Pokud budou úspěšná jednání s vládou o nějaké mimořádné dotaci, tím pádem by pak byla bezdlužnost, doplatily by se dotace, které jsou nám nyní zadržovány. Dalším krokem je prodej budov. Těch kroků je celá řada. Je to třeba i optimalizace personálního obsazení některých projektů,“ řekl Vaněk Českému rozhlasu.

Vodičková: Děti by jinak musely pryč

Prodej by se měl týkat například budov Klokánku v Prostějově nebo v Havlíčkově Brodě. Také je ale musí vyřešit personální situaci. Z fondu odcházejí zaměstnanci, kteří už několik měsíců nedostali plat, některým navíc v červnu vyprší pracovní smlouva.

Fond ohrožených dětí vznikl v roce 1990 z iniciativy pěstounů a osvojitelů. Má 22 regionálních poboček zaměřených na terénní sociální práci, čtyři mediační centra pro řešení rozvodových sporů a pět azylových domů pro rodiny s dětmi. Kromě toho provozuje 23 Klokánků pro děti vyžadující okamžitou pomoc a čtyři rodinné Klokánky.

Marii Vodičkové je líto, že po 25 letech ve vedení Fondu ohrožených dětí končí. Jinou možnost prý ale neměla.

„Byly tady zástupkyně OSPOD (Orgán sociálně-právní ochrany dětí, pozn. red.), že pokud bych byla dál předsedkyně, tak hned zítra začnou odvážet děti do dětských domovů a bude na nás exekuce. Tak samozřejmě že nějaké moje postavení předsedkyně není tak důležité jako to, aby děti mohly zůstat v Klokánkách a aby to celé nepadlo. Jsem ráda, že to tak dopadlo,“ svěřila se Českému rozhlasu.

Zařízením, která poskytují pomoc dětem v nouzi, hrozí kvůli velkým dluhům zrušení. Fond dluží na sociálních odvodech za 600 zaměstnanců přes 20 milionů korun, další desítky pak za provoz a na výplatách.

Česká správa sociálního zabezpečení už na fond podala exekuci. Ta je zatím pozastavená. Marie Vodičková sice žádala mimořádné dotace, podle ministerstva práce ale fond špatně hospodařil, a proto peníze nedostal.

ČTK, Iveta Záleská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme