Po horkém dni se Českem ženou silné bouřky. Někde voda zaplavuje sklepy

Českou republiku dnes zasáhla velká vedra. Vůbec nejtepleji bylo v Moravskoslezském kraji na Karvinsku, kde naměřili 34,3 stupně. Teplotní rekordy padly na 55 meteorologických stanicích po celé republice. Některé byly staré i desítky let.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bouřka u Pardubic

Bouřka u Pardubic | Foto: Tomáš Launa, Lovci bouřek

„Například na stanici Opava – Otice, kde původní hodnota z roku 1887, rovných 30 stupňů, byla nahrazena dnešní novou hodnotou 31,7 stupňů Celsia,“ upozorňuje meteorolog Jaroslav Rosa.

V Olomouckém kraji padl teplotní rekord v Bělotíně na Přerovsku, kde bylo 32,1 stupně. Vysoké teploty také vyrovnaly rekord v Jeseníku, kde naměřili 28,5 stupně.

Téměř 32 stupňů bylo v Olomouci. Teplotní rekordy padly také v Ostravě, Lučině a Mošnově nebo na Lysé hoře v Beskydech, kde bylo naměřeno 24,8 stupně.

Velké horko bylo i na dalších místech republiky. Například v Táboře bojovala s nesnesitelným vedrem paní Lucie: „Tyto teploty nad 30 stupňů mě už docela zmáhají. Snažím se chodit stinnou stranou ulice a dítěti dávat víc tekutin.“

V Moravskoslezském kraji padaly v sobotu teplotní rekordy – holubi se osvěžují u vodotrysku na Masarykově náměstí v Ostravě | Foto: ČTK

Odpoledne pak do Česka dorazily silné bouřky. Místy je provázely kroupy, přívalový déšť a nárazový vítr.

„Ve všech krajích Čech, v Kraji Vysočina a ojediněle v Olomouckém kraji se vyskytovaly a vyskytují bouřky. Byly naměřeny celkové úhrny od 30 do 50 milimetrů,“ popisuje meteorolog Rosa.

Hasiči už za sebou mají desítky výjezdů. Na některých místech odčerpávají vodu ze sklepů, jinde odstraňují polámané větve ze silnic. Na Pardubicku hasili požár způsobený bleskem.

V Chrudimi voda zaplavila několik osobních aut | Foto: Josef Kopecký

V Chrudimi zase způsobily komplikace silné deště. Neprůjezdná je část silnice na Topol. Dopravu řídí policisté a na místě stále zasahují hasiči. Zaplavená jsou dvě auta a na vozovce leží zhruba půl metru vody.

Výstraha před silnými bouřkami platí až do půlnoci. V neděli by pak měly zasáhnout hlavně Moravu a Slezsko, dále také Vysočinu a jižní a východní Čechy.

Výstraha před bouřkami | Foto: Český rozhlas

Václav Rokyta, Josef Kopecký Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme